Kaj je proaktivna kavarna?

datum: 20.10.2016
kategorija: Novice

Člani Društva moderatorjev Slovenije ob Mednarodnem tednu moderiranja organizirajo vseslovensko akcijo »Ideje za naš kraj/naše mesto, s skupnimi močmi do bolj kakovostnega življenja za vse« kot niz ustvarjalnih, moderiranih srečanj v obliki proaktivne kavarne v mestih širom Slovenije. V Ajdovščini bo proaktivna kavarna v petek, 21. oktobra ob 17.30 v Mladinskem centru Hiša mladih v Palah.

Proaktivna kavarna je metoda oziroma način razgovora večjega števila udeležencev, ki se v sproščenem vzdušju selijo od mize do mize, ob tem pa podajajo svoje ideje, pobude, projekte, vprašanja. Poteka v treh rundah omizij, vsako omizje razvija eno idejo. Zasedba omizij se menja, kar pomeni, da vsak podpornik lahko prispeva k trem različnim projektnim idejam. Pogovori se med seboj povezujejo, razvijajo in nadgrajujejo, ideje se med seboj oplajajo, udeleženci pa drug drugemu nudijo nove poglede in uvide o vprašanjih in temah, ki so pomembne v njihovem življenju, delu, organizaciji ali skupnosti.

Tako udeleženci spoznavajo način proaktivnega in vključujočega skupinskega dela in hkrati razvijajo svoje ideje in predloge za nove projekte, ki bi pomagali k bolj kakovostnemu skupnostnemu življenju.

Cel proces traja približno tri ure, število 'obdelanih' idej pa je odvisno od števila udeležencev - več ko je udeležencev, več idej je možno razvijati.

Proaktivno kavarno bo vodila ekipa izurjenih voditeljev iz Društva moderatorjev Slovenije, med njimi je tudi Ajdovka Magdalena Fabčič.