»Storite korak za prihodnost« in 2. javna razprava o CPS

datum: 11.10.2016
kategorija: Novice

V okviru priprav Celostne prometne strategije (CPS) Občine Ajdovščina bo v četrtek, 13. oktobra popoldne, več dogodkov, katerih osrednji namen je vključevanje javnosti v pripravo CPS.

Ob 14.00 bo na Lavričevem trgu delavnica z naslovom »Storite korak za prihodnost«, kjer se bodo občani lahko udeležili zabavnega in aktivnega sodelovanja pri načrtovanju prometa v občini. Sprehodili se bodo lahko po velikem letalskem posnetku Ajdovščine z okolico in na njem označili svojo najbolj pogosto pot glede na vrsto mobilnosti (pešačenje, kolesarjenje, javni promet, osebni motorni promet).

Hkrati z delavnico »Storite korak za prihodnost bo na Lavričevem trgu še veselo eko-druženje. Podjetje Stebana d.o.o. iz Žapuž bo prikazalo predelavo oziroma nadgradnjo običajnega kolesa v električno kolo. Takšno kolo olajša vožnjo in pomaga premagovati klance, veter in razdalje. Lahko ga uporabljate za prevoz v službo, po opravkih ali zgolj za rekreacijo. Primerno je za vse, ki se želijo razgibati in nadihati svežega zraka ter se obenem izogniti prevelikim naporom, ki jih kolesarjenje lahko predstavlja. Vožnja z električnim kolesom je izredno varčna, saj je strošek porabe elektrike zanemarljivo majhen.

Šolski center Nova Gorica bo na ogled postavil električni avto Smart. Avtomobil so predelali na električni pogon v okviru skoraj 270.000 evrov vrednega projekta MESA (mehatronika za energetsko varčne neprave).

Podjetje C-Astral in Občina Ajdovščina bosta predstavila brezpilotno letalo, ki je del nadzornega sistem za zgodnje odkrivanje požarov v naravi v okviru projekta Holistic.

Golea (Goriška lokalna energetska agencija) bo vabila na testno vožnjo z električnim skuterjem ali kolesom.

Veselo eko-druženje pripravlja Ljudska univerza Ajdovščina v sodelovanju z Občino Ajdovščina.

V prostorih Ljudske univerze na Stritarjevi 1a bo nato (ob 17.00) še druga javna razprava, na kateri bodo občane seznanili z različnimi možnimi scenariji razvoja prometa v občini. Skupaj s pripravljavci CPS bodo pri oblikovanju končnega scenarija iskali in oblikovali različne cilje za dolgoročno trajnostno ureditev prometa v občini.