Veliki kitajski trg je velika priložnost

datum: 22.09.2016
kategorija: Novice

Ajdovščino je včeraj obiskala kar 60 članska kitajska delegacije iz mesta Ningbo. V novi upravni stavbi nekdanjega Primorja je goste najprej pozdravil župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin in kitajskim gospodarstvenikom predstavil Vipavsko dolino in ukrepe občine za krepitev gospodarstva oziroma možnosti za skupna vlaganja.

Vodja kitajske delegacije Xu JIanhua, direktor gospodarske zbornice iz mesta Ningbo, ki je znotraj velike Kitajske zadolžena za gospodarsko sodelovanje s srednjo Evropo, je v nagovoru povedal, da jih najbolj zanima sodelovanje na področju izobraževanja, prenosa tehnologij in v letalstvu.

kitajci2Direktor RRA SP Črtomir Špacapan je zatem predstavil velike regijske projekte kot so kaninska smučišča, logistični center v Vrtojbi  in veriga desetih hotelov na severnem Primorskem, kamor bi lahko Kitajci vlagali. Občina Ajdovščina za hotelsko verigo ponuja lokaciji na Predmeji in Vipavskem Križu. Priložnost za sodelovaje s kitajskim gospodarstvom in velikim trgom so nato predstavila podjetja iz Vipavske doline - nekatera si želijo vstopiti na kitajski trg in tam iščejo partnerja, druga so odprta za skupna vlaganja …

Enoop iz Vipave proizvaja tehnološko opremo za kemijsko, farmacevtsko in živilsko industrijo, VRC iz Vipave izdeluje vzmeti tudi za avtomobilsko industrijo, CEATM Ajdovščina pa ponuja prevajalske in druge storitve pri sodelovanju med slovenskimi in kitajskimi podjetji, goriški Gostol želi s pekarsko opremo po Rusiji in Ukrajini prodreti še v Azijo, medtem ko je TAF3 iz Nove Gorice je še en od proizvajalcev letal v dolini. Na univerzi v Novi Gorici imajo že sedaj nekaj študentov s Kitajske, pa bi jih lahko imeli še več, odprti pa so tudi za druge oblike izmenjave znanja.

Gostje iz Kitajske so si nato z zanimanjem ogledali še podjetje Pipistrel v Ajdovščini, ki na Kitajskem že gradi tovarno letal.