Svetovni prvak Mitja Ergaver v Palah: »Aj do nou …«

datum: 12.09.2016
kategorija: Novice

Potem ko je 19 letni Ajdovec Mitja Ergaver postal svetovni prvak v 4krosu, so mu prijatelji in sokrajani v Palah pripravili sprejem. Čeprav pozno zvečer, v nedeljo, se je zbralo veliko ljudi, ki so toplo sprejeli junaka. Za prisrčno vzdušje pa je poskrbel kar sam Mitja, saj je svoj nagovor začel z zdaj že legendarnim - I don't know.

Družabna omrežja je namreč takoj po tekmovanju v italijanskem središču Val di sole preplavil posnetek novopečenega svetovnega prvaka, ki ves presrečen nikakor ni mogel skriti presenečenja in je samo ponavljal - Aj do nou. V Ajdovščini je že lažje strnil občutke in po skupnem ogledu posnetka dirke zbranim zaupal, da še nikoli ni bil na štartni rampi tako sproščen: »Ker nisem imel kaj izgubiti, pridobil pa sem vse!« In se ni pustil zmesti ob vprašanju o sreči: »Ko se je zgodil padec, sem pač peljal mimo!« Ovacij pa je bil deležen, ko je dodal: »Itak bi jih do cilja prehitel!«

Svetovni prvak v 4krosu mami in tatu v objem ... Ko ga je voditelj vprašal, na kaj je pomislil, ko je videl tekmeca na tleh, je Mitja odgovoril: »Da ne zafrknem, kar bi potem na mostu skorajda storil.« Svetovni prvak, sicer tudi zlati maturant, se je zahvalil vsem, ki so mu na dosedanji športni poti stali ob strani, še posebej Klavdiju Blažku: »Brez Blažka v Palah ne bi bilo nič!« je dejal zmagovalec. »Vseskozi sem verjel v fante, hodili smo po tekmah, se učili, vseskozi so bili dobri, za preboj so nam manjkale izkušnje,« je dejal Blažko in nadaljeval: »Mitja je pred svetovnim prvenstvom treniral le tri tedne, prej pet mesecev ni bil na kolesu. Najprej matura, potem poškodbe …« Na državnem prvenstvu pred tednom dni na domači progi v Palah je bil Mitja že peti – zmagal je v malem finalu.

V imenu občine Ajdovščina je Ergaverju čestital podžupan Alojzij Klemenčič: »Kljub kilometrini imam tremo, saj s svetovnim prvakom še nisem bil na odru. Ob tem vrhunskem dosežku si želim, da bi na stotine otrok spoznalo tvojo zgodbo in šli po tvoji poti in sem prepričan, da bi lahko potem pogosto proslavljali uspehe.« V zahvalo oziroma za spomin mu je izročil grafiko Vena Pilona. Sicer pa bo župan Tedaj Beočanin za svetovnega prvaka pripravil sprejem v sredo 21. septembra.  

Ergaverju sta čestitala še predsednik KS Ajdovščina Valentin Krtelj in predsednik Športne zveze Ajdovščina Miloš Popovič, ki se je Črnemu trnu, katerega član je svetovni prvak, zahvalil za ureditev čudovite proge onstran Hublja. Generalni sekretar Kolesarske zveze Slovenije Aleš Kalan pa je dodal »da je Mitja slovenskemu kolesarskemu športu na zemljevid uspehov dodal še naslov svetovnega prvaka, kar mora pri mladih spodbuditi zanimanje za ta prelep šport.« In kaj Mitji pri 19 letih ostane, ko že nosi mavrično majico? »Da postane državni prvak!« Kalan je imel v mislih 5. mesto z letošnjega državnega prvenstva, a je 'pozabil', da je bil Ergaver že pri 17-ih letih mladinski državni prvak in na tej dirki celo najhitrejši med vsemi tekmovalci.

Mitja je nato s tresočim glasom še dodal, da zmago posveča Zarji (Černoilogar) in svoji mami.