Po sedmih letih je končno zazvonil šolski zvonec

datum: 02.09.2016
kategorija: Novice

Ko sta ravnateljica Osnovne šole Danila Lokarja Irena Kodele Krašna in župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin simbolno razvezala pripravljeno pentljo in s tem 'razpečatila' vhod v novo šolsko stavbo, se je razlegel spontan aplavz, ki je prekril marsikateri vzdih olajšanja – po dolgih sedmih letih so se končno uresničile želje učiteljev, staršev in še nekaterih generacij učencev, da se združijo pod isto streho.

šola2Še prej pa so učenci pod režijskim vodstvom učitelja Petra Avbarja izvedli imeniten program, ki so ga dobro zvadili, počitnicam navkljub. Zelo doživeto so ustrezno kostumirani in z rekviziti opremljeni šolarji predstavili načine učenja od pradavnine do danes, seveda z vsemi ajdovskimi posebnostmi – tako z Rimljani kot z nepogrešljivo burjo. Po dramatizirani 'zgodovini' šolstva ob mrzli reki so sledili nagovori. Ravnateljica Irena Kodele Krašna je spomnila, da je še kot učenka šole iz stavbe 3 zrla pod Gradišče, kdaj bo zrasla nova šola, vendar jo je dočakala šele kot ravnateljica. Zdaj se najbolj veseli, ker ne bo več tekanja čez cesto zaradi malice, telovadbe in bodo vsi končno pod isto streho.

Direktor Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo mag. Gregor Mohorčič je poudaril skrb države pri zagotavljanju ustreznih prostorskih pogojev za izobraževanje in ajdovskim učencem v novi šoli zaželel uspešno nabiranje znanja za lepšo bodočnost.

šola3Slavnostni govornik župan Tadej Beočanin je uvodoma poudaril, da šola ni samo nova, je tudi velika, prostorna, zračna, barvita, živahna, sodobna - z eno besedo - lepa.

Nanjo se je čakalo dolgih sedem let, kolikor je že minilo od javnega natečaja za izbiro najprimernejše arhitekturno urbanistične rešitve šole. Marca 2010 je bila podpisana pogodba za izdelavo idejnih projektov z ajdovsko projektno družbo Arhikon (Nada Gomilšek Curk). Pred šestimi leti je bila podpisana pogodba s prvim izvajalcem – Primorjem, ki je kasneje končal v stečaju. Nič bolje se ni godilo drugemu izvajalcu Begradu, zato je Lepa in dobra torta velikanka, darilo podjetja Mlinotest ob odprtju nove Osnovne šole Danila Lokarja. Foto Miran Krapežobčini ni preostalo drugega, da poišče tretjega (Kolektor Koling). V tretje je šlo v gradbenem smislu v redu in bi učenci lansko šolsko leto že začeli v novi šoli, če ne bi med tem dobili najnovejših demografskih projekcij. »Toda ko smo te številke pretapljali v razrede oziroma oddelke, smo ugotovili, da bi že prihodnje leto zmanjkalo učilnic,« je dejal župan. »Iskali smo vse mogoče rešitve znotraj obstoječe stavbe - s predelavami bi sicer pridobili učilnico več, morda celo dve, nikakor pa tri. Rešitev z nadzidavo štirih velikih učilnic (Zidgrad) je plod izjemnega sodelovanja med vodstvom in osebjem šole, projektanti strokovnimi službami občine in občinskim svetom, zato se vsem vpletenim za preudarnost in požrtvovalnost iskreno zahvaljujem – prav tako učencem in učiteljem, ki so še leto dni potrpeli v stavbah, starih 50 in več let.«  

šola4Pravljično število sedem naj torej odpihne številne zgode in nezgode ob dolgotrajni gradnji, toda ostala bo nova stavba, ki premore nekaj več kot 5.000 m2 uporabnih površin in ima 27 velikih učilnic, nekaj manjših, 13 kabinetov, večnamenski prostor, knjižnico in multimedijo, kuhinjo, tudi zobozdravstveno ambulanto … Z nadhodom je povezana s športnim centrom, kjer poteka pouk telesne vzgoje, za šolo je še štiristezna atletska steza za tek na 100 metrov. Pred vhodom so igrala, pred in ob šoli so parkirišča za zaposlene. Z novo šolo se je spremenila tudi prometna ureditev širšega območja, ki omogoča bolj varen dostop za avtobuse in osebne avtomobile, s katerimi starši pripeljejo otroke v šolo. Z novo (atraktivno) podobo se ponaša tudi most čez Lokavšček v nadaljevanju Ulice 5. maja.

Vrednost celotne investicije znaša 6,1 mio evrov, od tega je nove opreme za 523.000 evrov. Nekaj manj kot polovico denarja je in še bo prispevala država. »Toda, ne gre vsake naložbe meriti zgolj skozi denar«, je dejal župan Beočanin. »Šole zagotovo ne, saj gre za veliko več. Gre za naše najmlajše, za našo prihodnost. Za znanje, ki se nam nekoč večkratno povrne.«

šola5mkUčitelji so šolo ob selitvi deloma že spoznali, učenci bodo nove prostore v nekaj dneh osvojili in se z novo šolo v kratkem spoprijateljili. »Kajti kar nekaj svojega otroštva boste preživeli tukaj,« je dodal župan in jim položil na srce: »Spoštujte učitelje in starše ter izkoristite njihovo znanje in izkušnje. Bodite vedoželjni, pogumni in odločni, saj je znanje mogočno orodje, ki odpira marsikatera vrata. Zaupajte vase, kot sam zaupam v vas … Po drugi strani pa ste še rosno mladi, ko je tudi igra del odraščanja, zato poiščite nove prijatelje in ohranite stare ...«

Marko Sorška Soki, bobnar ajdovske skupine Elvis Jackson, je v okviru svojega dobrodelnega projekta 20 za 20 šoli podaril dve kitari, cajon in komplet bobnov.

šola6mkGlasbeno kuliso odprtju sta oblikovala oba šolska zbora pod vodstvom Petre Habjanič Gregorc, pridružili so se še glasbeniki skupine Unitisti, program pa sta povezovala nekdanja učenca ajdovske šole Eva Furlan in Gregor Bolčina. Po ogledu so se obiskovalci lahko posladkali z Mlinotestovo torto velikanko, Fructalovimi sokovi, sladoledi Incoma, pa tudi z melonami in lubenicami z 'občinske' njive.

Danes je pouk v novi šoli začelo 562 učencev v 26-ih oddelkih ter v dveh s prilagojenim programom.