Ohranjajo spomin na žrtve vojne

datum: 21.07.2016
kategorija: Novice

Na kratkem obisku pri podžupanu Občine Ajdovščina Mitji Tripkoviću sta se danes mudila gospa Ana Akhmadieva in gospod Georgy Kochegarov, predstavnika Ministrstva za zveze in komunikacijo Ruske federacije. Pot sta nadaljevala na Goro, na ogled pomnikov v spomin na ruske vojake, ki so padli na naših tleh.

Ruski obisk 20 julij 2016 Prihodnji teden v soboto bo na ljubljanskih Žalah potekalo odkritje spomenika Sinovom Rusije in Sovjetske zveze, ki so umrli na slovenskih tleh v prvi in drugi svetovni vojni. Rusija pa ob tem pripravlja še posebno knjigo, album, v katerem želijo zbrati vse podatke o ruskih vojakih na slovenskih bojiščih med prvo in drugo vojno. Prav zbiranje informacij ter fotografskega in drugega dokumentarnega gradiva za album je bil tudi razlog obiska predstavnikov ruskega ministrstva. Gospa Ana Akhmadieva je poudarila, da Slovenci zelo lepo skrbimo za spomenike ruskim borcem. Podžupan Mitja Tripković pa je zagotovil, da bo tako tudi v naprej ter da je pomembno, da naroda ostaneta kulturno, gospodarsko in tudi prijateljsko povezana.

Ruska gosta sta si najprej z navdušenjem ogledala mesto Ajdovščina, na Goro, ki hrani veliko tragičnih spominov na ruske vojake tako iz prve kot druge vojne, pa sta se odpravila v spremstvu Draga Kosmača in Angela Vidmarja.