'Slovenija, odprta za umetnost' – umetniki pri Petomajskih nagrajencih

datum: 30.06.2016
kategorija: Novice

Na turistični domačiji 'Sinji vrh' na Gori nad Ajdovščino ta teden poteka mednarodno ustvarjalno druženje likovnih umetnikov. Družina Vidmar, ki vodi domačijo, je letos prejela Petomajsko priznanje Občine Ajdovščina, ker že 25 let skrbi ne le za turistično ponudbo Gore in širšega prostora, ampak tudi za kulturni utrip. Tako so letos že štiriindvajsetič odprli svoja vrata Mednarodnemu likovnemu simpoziju 'Slovenija, odprta za umetnost'.

 

Udeleženci so se v ateljejskih prostorih in v idili narave prepustili ustvarjalnemu miru in novim inspiracijam. Svoje likovne pripovedi in izpovedi so izražali v različnih likovnih tehnikah in v različnih avtorsko intimnih in izoblikovanih slogih.

Simpozij se je začel v ponedeljek, končal se bo v soboto, 2. julija. Na njem ustvarja 23 avtorjev iz domačega in mednarodnega prostora. Izbrali so jih različni selektorji, likovni kritiki, likovni umetniki in galeristi. Dan odprtih vrat bo v petek, 1. julija ob 18.00 uri. Ob kulturnem programu bo osrednja pozornost namenjena umetnikom in njihovim novonastalim delom, ki bodo to popoldne že postavljena na ogled. Novonastala dela malega formata pa so od četrtka predstavljena v galeriji Lična hiša v Ajdovščini.

Letošnji, 24. mednarodni likovni simpozij Slovenija, odprta za umetnost, ima tujega in domačega častnega gosta. To sta Sergej Kapus (Slovenija) in Zdravko Milić (Hrvaška). Sergej Kapus je profesor na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, Zdravko Milić pa profesor na Akademiji uporabnih umetnosti na Reki. Oba se bosta na razstavah, ki sledijo delovnemu druženju, predstavila z obsežnejšim opusom.

Sledila bo nadaljnja razstavna promocija, v Lokarjevi galeriji v Ajdovščini, galeriji Kosovelovega doma v Sežani, razstavišču Nikolaja Pirnata v Idriji, v Šivčevi hiši v Radovljici in v Galeriji Andreja Kosiča v Gorici (Italija). Prav v spremljajoči razstavni dejavnosti in obsežni kataloški publikaciji je bogastvo in drugačnost sinjevrškega srečanja. Na omenjenih razstavah se častna gosta predstavita z obsežnejšim izborom del in tako dodatno obogatita sinjevrške dnevniške zapise.