Kar dve kitajski delegaciji v Ajdovščini

datum: 30.06.2016
kategorija: Novice

Na severnem Primorskem sta se v teh dneh mudili kar dve gospodarski delegaciji iz Kitajske. Prva, številčnejša, je Ajdovščino obiskala že v sredo. V občinski stavbi je kitajske goste sprejel podžupan Mitja Tripković in jim na kratko predstavil občino, nakar so si ogledali Fructal. Kitajski gospodarstveniki se namreč zanimajo za Fructalov program otroške hrane.

 

china2V četrtek pa se je občini Ajdovščina mudila tričlanska delegacija iz mesta Ningbo. Gre za nadaljevanje stikov, ki jih je župan Tadej Beočanin vzpostavil kot član slovenske delegacije med nedavnim obiskom na Kitajskem. Na delovnem kosilu v grajski kleti v Vipavskem Križu so se dogovorili o podrobnostih obiska številčnejše delegacije kitajskih podjetnikov, ki bodo ajdovsko občino obiskali septembra.

Župan Tadej Beočanin se je zahvalil predstavnikom mestne občine Ningbo, da so bili takoj pripravljeni na sodelovanje in pohiteli v Slovenijo. Mestna občina Ningbo ima v okviru velike kitajske države status vstopne točke za države centralne in vzhodne Evrope, zato je Hu Shiyi, predsednik tamkajšnje gospodarske zbornice napovedal, da bo septembra v Slovenijo pripeljal zelo močno gospodarsko delegacijo, ko bo možnost za individualne predstavitve gospodarskih dejavnosti in družb iz Vipavske doline ter vzpostavitev konkretnejših poslovnih povezav.

Kitajski gostje so si kar v Križu ogledali občinsko brezpilotno letalo, ki ga je izdelal C-astral, obiskali logistični center Vrtojba, podjetje Incom v Ajdovščini in obisk sklenili v kleti Guerila na Planini.