V Ajdovščini spoznavali dediščino

datum: 19.05.2016
kategorija: Novice

Mednarodni dan muzejev, ki poteka 18. maja, smo z mnogimi aktivnostmi obeležili tudi v Ajdovščini. Nosilna tema letošnjega mednarodnega muzejskega dne je bila »Muzeji in kulturna krajina«.

MC Hiša mladih je ob grajskem obzidju pripravila srednjeveške igre (osvajanje ozemlja, vlečenje vrvi, skakanje v žakljih) in spoznavanje srednjeveških obrti. Muzej Ajdovščina je široko odprl svoja vrata in zagotovil strokovno vodenje brez vstopnine. Pilonova galerija Ajdovščina je pripravila brezplačen ogled stalne zbirke Vena Pilona in občasne razstave Janez Vlachy, Obviseli pogovori, pred galerijo pa se je odvijala raz(pro)daja publikacij »Menjam katalog za idejo«.
V šturskem parku je Pilonova galerija pripravila likovno delavnico "Upodobimo burjo", kjer so otroci odkrivali, kaj nam burja pomeni, kako je v preteklosti oblikovala pokrajino in naše mesto ter kako »prepiha« tudi naš vsakdan. Arheologi iz Skupine STIK so v parku nasproti cerkve sv. Janeza Krstnika pripravili arheološko izkustveno delavnico na temo vsakdanjega življenja v poznorimski utrdbi Castra (rokodelstvo, osebna higiena, igre ...).
Tudi Lična hiša je ta dan še posebej lepo sprejela svoje obiskovalce in predstavila svoje dejavnosti ter razstavo članov društva Lična hiša in učenk tečaja likovnih tehnik za odrasle. 

Ulice Ajdovščine so bile tega dne polne otrok in ostalih, ki so na različne načine spoznavali bogato kulturno dediščino našega mesta. Veselimo se že mednarodnega muzejskega dne naslednje leto.
TIC Ajdovščina