Kako nagovoriti tisto, kar boli

datum: 30.05.2016
kategorija: Novice

Slovensko društvo hospic, ki v slovenskem prostoru deluje že enaindvajseto leto, je z območnim odborom za severno Primorsko začelo z delovanjem v letošnjem letu. V sodelovanju z Lavričevo knjižnico in občino Ajdovščina pa prireja tudi tri tematske večere, projektno poimenovane Hospicitat, ki se bodo zvrstili do konca leta.

Prvi večer v tem sklopu bo 31. maja ob 19. uri v Lavričevi knjižnici. Z gostoma, pisateljem in lanskoletnim petomajskim nagrajencem Bojanom Bizjakom ter prostovoljko Slovenskega društva hospic Anico Rijavec, se bo koordinatorica za severno Primorsko Tamara Paravan (ob knjigi Ljubezen in žalost) pogovarjala o odnosu do smrti in umiranja pri nas. Dotaknili se bodo različnih izgub, nagovorili žalost in tudi podelili osebne izkušnje ter povezali svoje vedenje z omenjeno knjigo norveškega zdravnika Steina Huseba. V knjigi s podnaslovom Česa se lahko naučimo od otrok so vse ilustracije delo slovenskih otrok. Gosta bosta iz knjige, ki uči, kako sprejemati težke situacije, izbrala citat, ki se ju je najbolj dotaknil ali ju osebno nagovoril. O smrti, izgubah, žalosti neradi govorimo, a čas je, da spregovorimo in nagovorimo tisto, kar boli.

Drugi Hospicitat v jesenskem delu bo namenjen prezrtim žalovalcem - otrokom in mladostnikom, tretji pa bo namenjen obredom in praznikom.