60 let Moškega pevskega zbora Razpotje s Cola

datum: 26.05.2016
kategorija: Novice

Moški pevski zbor Razpotje bo v soboto zvečer z velikim koncertom obeležil častitljivo 60. obletnico delovanja. V goste so povabili Kvintet bratov Smrtnik, nastopili bodo še Otroški pevski zbor Društva mladih Col in učenci Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina, koncert pa bo povezoval znan radijski voditelj Jurij Sešek.

Moški pevski zbor Razpotje je bil uradno ustanovljen jeseni leta 1956, začetki zborovskega petja na Colu in okolici pa segajo veliko dlje nazaj v čas. Močan vpliv za nastanek zbora sta imela takratni colski cerkveni orglar, skladatelj Anton Bajc in župnik Petrič, ki je vodil cerkveni zbor ter po vajah pevce učil posvetnih pesmi. Prvi zborovodja Razpotja je bil domačin Leopold Koren, ki je pevce vodil kar 21 let, nasledil ga je Ivan Trošt, vse do 50. obletnice delovanja, v zadnjem obdobju mu je na pomoč priskočil Klavdij Koloini. Nato so vodenje prevzele ženske: mag. Barbara Kopačin, Loredana Sajovic in aktualna zborovodkinja Martina Peljhan. Skozi 60 let se je v zboru zvrstilo več kot 130 pevcev, najzvestejši so aktivno prepevali trideset, štirideset in še več let.  

Skozi šest desetletij je Razpotje preživelo lepe, uspešne in ustvarjalne, pa tudi manj lepe čase, ki jih je znalo uspešno prebroditi. Samostojni koncerti, organizacija skupnih pevskih srečanj, kulturnih dogodkov, gostovanja v drugih krajih, na kulturnih prireditvah, proslavah … spomini so zabeleženi v obsežnem zborniku, ki je izšel ob jubileju.  

Zbor je eden pomembnejših akterjev živahnega kulturnega utripa na Colu. Je prejemnik Priznanja Občine Ajdovščina v letu 1989 in Spominskega priznanja Občine Ajdovščina ob 50. obletnici delovanja. Danes šteje 26 članov in združuje različne generacije. Predsednik Mitja Benčina pravi, da bodo še naprej stopali po poti, ki so jo tlakovale prejšnje generacije pevcev, po poti ljubezni do domovine, sočloveka, slovenske pesmi in petja.

Čestitke Moškemu pevskemu zboru Razpotje ob častitljivi 60. obletnici delovanja!