Gosposko na prvem festivalu zelena v Vipavskem Križu

datum: 23.05.2016
kategorija: Novice

Foto Matjaž Jazbar, Lokalne Ajdovščina

Prav gosposko je bilo v soboto, 21. maja, na prvem festivalu zelena v Vipavskem Križu. Pa ne zgolj zaradi blejske in kriške gospode, ki se je s svojimi podaniki družila ob srednjeveških igrah, pač pa tudi zaradi bogate ponudbe avtohtone in nadvse žlahtne vinske kapljice, na pokušini je bilo skoraj 50 različnih zelenov.

Foto TIC Ajdovščina  Že Vertovec je zelen uvrstil med »žlahtna plemena« »s posebno žlahtnim duham«. Nato smo na to sorto skoraj pozabili, v zadnjih nekaj letih pa počasi, a trmasto prihaja na površje njegova gosposkost. Uspeva le znotraj Vipavskega vinorodnega okoliša, pridelovalci so že od leta 2003 združeni v Konzorcij zelen (v konzorcij so vključeni tudi pridelovalci pinele), ki ima danes 20 članov, od začetnih 15 hektarov pa zelen raste že na 60 hektarih.  

 

Foto TIC Ajdovščina Festival zelena je že potekal, na spodbudo konzorcija in v okviru Vipavske trgatve. Po nekajletnem premoru pa so novo zgodbo začeli pisati na grajskem dvorišču v Vipavskem Križu. Prvi festival zelena v grajskem okolju je tako pod streho. Organizatorji – Zavod Vipavski Križ v sodelovanju s Konzorcijem Zelen in Razvojno agencijo ROD – so lahko nadvse zadovoljni. Sodelovalo je 38 vinarjev z vseh koncev Vipavske doline ter na pokušino ponudilo skoraj 50 vzorcev zelena. Največ je bilo mladih, svežih vin letnika 2015 in 2014, so se pa našli tudi starejši – celo z letnico 2006. Vsi so bili dobri, tudi tisti letnika Foto TIC Ajdovščina 2014, o katerih je zaokrožila informacija, da je bila takrat slaba letina, kar je potrdil tudi »starosta« vipavskega zelena, Franc Premrn iz vinske hiše Pasji rep v Orehovici, pobudnik ustanovitve in prvi predsednik Konzorcija Zelen. Ta manjko je narava nadomestila v letniku 2015, polnem značilnih žlahtnih arom in bogatih okusov.

Med pokušino je obiskovalce zabavala skupina viteza Gašperja Lambergarja z Bleda in navdušila s srednjeveškimi viteškimi igrami, mečevanjem, plesom … Še domača, Kriška gospoda, je bila očarana. Ob vinski in prireditveni ponudbi so se na tržnici v 1. festival zelena Vipavski Križ središču Križa, pred gradom, predstavili ponudniki drugih domačih dobrot, rokodelskih in umetniških izdelkov. Dišalo je tudi po polenti z zabelo iz pršute, ki je služila za protiutež vinskemu pokuševanju.

Organizatorji si po pravici lahko manejo roke – vložen trud je poplačan z zadovoljnimi obiskovalci, ki se jih je kar trlo. Ena boljših organizacijskih potez so bili tudi kombi prevozi od velikega parkirišča na Cesti do vhoda v Križ. K odličnemu vzdušju pa so največ pripomogli vinarji, z množično udeležbo, z dobrimi vini in z odličnim razpoloženjem.

Prvi je bil nadvse gosposki, že čakamo na drugega.