Mednarodni festival zborovske glasbe 'Pomlad v Ajdovščini' drugič

datum: 14.05.2016
kategorija: Novice

Dobre izkušnje z lansko premierno izvedbo mednarodnega festivala zborovske glasbe 'Pomlad v Ajdovščini' so organizatorja - moški zbor Srečko Kosovel iz Ajdovščine vzpodbudile, da v Vipavsko dolino letos povabijo še en pevski sestav več. Koncertna večera bosta dva, 14. maja v Vipavskem Križu s posvetnim programom in 15. maja v cerkvi Logu z naborom sakralne glasbe.

Lani so kosovelovci v goste povabili ženski pevski zbor Cantica Bohemica iz Litoměřic na Češkem in žensko klapo Luka z Reke na Hrvaškem, na drugem koncerti v Logu pa se jim je pridružil še komorni zbor Ipavska. Letos pa bodo prepevali mešani pevski zbor Renato Portelli iz Marjana v Furlaniji, ženski zbor Rož iz avstrijske Koroške, ženski zbor Grudnove Šmikle iz Železnikov (na fotografiji) ter Nonet Brda iz Goriških Brd. Uvodna nastopa (po tri pesmi) bo imel domači zbor.

 

Lani so posvetni program zbori odpeli v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini, tokrat pa so se odločili za nastop na prostem – v ozaljšanem Vipavskem Križu. Gre sicer za pogumno odločitev, saj 14. maja goduje Bonifacij, zadnji od ledenih mož, vendar je 'zmagal' poseben čar, ki ga nudi prenovljeno mestece. Sicer pa je predvidena tudi rezervna varianta, namreč koncert v grajski kleti v Križu.

Tudi božjepotna cerkev Marije tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi, deveta največja cerkev v Sloveniji, ima v svoji notranjosti marsikaj zanimivega, nasploh pa omogoča nastope večjih sestavov.

Ne gre spregledati ambicij, da se tudi v Vipavski dolini zaseje 'kulturni' turizem. Osnova je odlična - samo v vipavski in ajdovski občini stalno deluje blizu 20 pevskih sestavov, Vipavska dolina pa velja za pravo zakladnico zborovskega petja in kovnico odličnih pevcev, ki so izšli iz pevskih zborov.

Program 2. mednarodnega pomladnega festivala Ajdovščina 2016.

Sobota, 14 maja ob 19.30 na grajskem dvorišču ali v grajski kleti v Vipavskem Križu. Nastopili bodo:

Moški zbor Srečko Kosovel Ajdovščina, 

Nonet Brda,

Ženski pevski zbor Rož (Avstrija),

Ženski pevski zbor Grudnove Šmikle.

Nedelja, 15. maja ob 18.00 v božjepotni cerkvi Marije tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi. Nastopili bodo:

Moški zbor Srečko Kosovel Ajdovščina,

Ženski pevski zbor Rož (Koroška, Avstrija),

Ženski pevski zbor Grudnove Šmikle,

Mešani pevski zbor Renato Portelli (Furlanija, Italija).