Čestitka župana ob 1. maju in občinskem prazniku

datum: 30.04.2016
kategorija: Novice

Drage občanke, cenjeni občani!
Za maj pravijo, da je najlepši mesec v letu, saj narava z vsem cvetnim razkošjem na novo nastavlja svoj večni cikel, ki nas na jesen razveseli s plodovi. Zato nas mesec maj navdaja z optimizmom, z upanjem na dobro žetev.

Maj je tudi mesec ajdovske občine – na občinski praznik 5. maja se spominjamo dogodka iz leta 1945, ko se je ljudstvo tako iskreno veselilo novega začetka – v svobodi in lastni državi. Praznik je priložnost za obračun dela v zadnjem letu, še bolj pa za pogled vnaprej – kajti v zraku je čutiti hotenje po hitrejšemu razvoju in v takšnem ustvarjalnem zanosu se poraja več idej, dobrih, uresničljivih idej. Vem, da smo jih veliko sposobni uresničiti za izboljšanje življenja na vseh ravneh, saj v naši občini želimo in znamo delati.

In prav delu je posvečen podaljšani praznični vikend. S kresovanjem v grajskem obzidju na predvečer prvega od majskih dni se bomo poklonili vsem tistim, ki so delo postavili na častno mesto, ki so se žrtvovali za uveljavljanje pravic iz dela za razliko od onih, ki so častili zgolj dobiček. Njihova zapuščina je sicer velika in jo še danes čutimo, toda tudi kapital ubira vedno nove poti in izumlja 'mehke' prijeme, da drži delo čim bolj daleč od nekdaj že pridobljenih pravic.

Vendar so prazniki v koledarju zato, da se vendarle otresemo vsakdanjih skrbi. Zato naj bo praznovanje veselo, zadovoljno, polno sonca, naj vlije novega upanja in poguma za jutrišnji dan. Naj prazniki osmislijo naše delo, da bomo z vedrim pogledom zrli v prihodnost.

Preživite jih v krogu družine in prijateljev, izkoristite jih za izlet v naravo, obiščite katerega od skritih biserov naše doline in Gore ali se udeležite katerega od dogodkov, ki jih v maju prirejajo prizadevna ljubiteljska društva in ki bogatijo naš vsakdan. Številni dogodki bodo praznično odzvanjali še skozi cel mesec. Z veseljem vas vabim na osrednjo slovesnost ob 5. maju in vam hkrati čestitam za občinski praznik in praznik dela.

Župan Občine Ajdovščina

Tadej Beočanin