Eksotične in nenavadne zelenjadnice spet na preizkušnji

datum: 24.04.2016
kategorija: Novice

Opogumljena z uspešno lansko sezono je Občina Ajdovščina tudi letos že začela s pripravo zemljišča in nabavo potrebnega materiala za poskusni nasad eksotičnih in za naše kraje neobičajnih enoletnic. Bolj ali manj nepoznane in za naše oči nenavadne vrtnine bodo letos dobile svoje mesto na drugi lokaciji, ker je občina zemljišče lanskega poskusnega nasada ob Mercator centru prodala za potrebe obrtnih in poslovnih dejavnosti.

V sodelovanju s Kmetijsko svetovalno službo Ajdovščina smo s strokovnim kmetijskim svetovalcem Rajkom Črvom že v zimskem času pripravili načrt in nabor vrtnin za nekaj manj kot 0,2 ha velik nasad na občinskem zemljišču za Fructalom - med Hubljem, obvoznico in  vrtički. Glavni namen poskusnih nasadov, tako drevesnega kot nasada enoletnic, ostaja raziskati možnosti pridelave tujih in hkrati aktualnih kmetijskih kultur v naših krajevnih in podnebnih posebnostih. S tem želi Občina Ajdovščina domače poljedelce in kmetovalce spodbuditi k razmišljanju o novih tržnih nišah kot dodatnem zaslužku ter razvoju kmetijstva.

Lanske eksotične enoletnice so vzdržale vse vremenske neprilike – od burje do visokih poletnih temperatur. Bogato bero pridelkov je občina razdelila kuhinjam šol, vrtcev, doma starejših občanov in lokalnih gostiln. 

'Zeleni izziv' kot uvajanje tujih kmetijskih kultur v naše okolje je po predstavitvi vrtnin na osnovni šoli Šturje navdušil tudi osnovnošolce, ki so ga kot osnovno idejo za izdelavo turistične naloge z naslovom Sonce, voda, burja, svoboda… in s podnaslovom 'Sprejmi zeleni izziv' uporabili člani njihovega turističnega krožka.  Z nalogo sodelujejo v projektu 'Turizmu pomaga lastna glava', ki ga prireja Turistična zveza Slovenije. Z njo želijo privabiti domače in tuje obiskovalce, da spoznajo projekt 'Zeleni izziv', nasad eksotičnih vrtnin in dreves ter naravne posebnosti v naši neposredni okolici.

V letošnjem nasadu vrtnin bo poleg navadne zelene okre, ki je bila še do lani dokaj nepoznana, dobila svoje mesto še rdeča ali indijanska okra. Družbo jima bodo delali tomatilo, andska jagoda, japonska bela redkev, momordika, melona, pepino, mini lubenica ter zelena romanesco in vijola sicilijanska cvetača. Lanske grede belega in vijola sladkega krompirja pa bo letos nadomestila oranžna batata. Vrtnine bodo na višku sezone predstavljene tudi občanom, lokalnim pridelovalcem in drugim radovednežem ter sladokuscem.

Drevesni nasad nedaleč od čistilne naprave pa je od jeseni bogatejši za mandljevce, prostor med vrstami grmovnic in sadnih dreves pa je dal zavetje zelenim špargljem, vijolični sorti špargljev Burgundine ter ananasovi beli jagodi.

Pred nami je torej sezona, polna eksotike, izzivov in nenavadnosti. In brez skrbi – nobeno seme ali sadika ni z Marsa ali drugega planeta.

Ingrid Marc