Za čistejše sprehajalne poti

datum: 07.04.2016
kategorija: Novice

Odlok o javnem redu in miru ter zunanjem videzu naselij v Občini Ajdovščina, ki ga je na zadnji seji potrdil občinski svet, je že bil objavljen v Uradnem listu RS in bo 15. dan po objavi (11. aprila 2016) tudi dejansko stopil v veljavo.

Ob obravnavi je odlok dvignil nekaj prahu, češ da naj bi pomenil osnovo za trajno zapor Lavričevega trga, čeprav se odlok nanaša zgolj na prometni režim ob nekaterih prireditvah na trgu. Zato pa naj bi odlok napravil več reda na številnih drugih področjih, tudi pri varstvu okolja in zdravja. Med drugim je v odloku tudi člen, ki se ga veselijo predvsem stanovalci ob najbolj izpostavljenih sprehajalnih poteh v mestu – da morajo imeti vodniki psov ob sprehajanju živali po javnih površinah pri sebi vrečko za pobiranje iztrebkov – in da jo tudi dejansko uporabijo, ko je to potrebno.

Ajdovska komunala je prav zato že postavila ustrezne koše ob najbolj obremenjenih 'pasjih' trasah – praviloma v sklopu ekoloških otokov - ob Cesti IV. Prekomorske brigade pri blokih ob Hublju, pri Papirnici, na koncu Vilharjeve ulice pri mostičku za Pale, na Ribniku proti vrtcu, ob grajskem vrtu in  na Ulici IX. korpusa ter na Ulici 5. maja pri občini. Upati je, da jih bodo lastniki ali vodniki psov s pridom uporabljali in da sprehajalcem, ki jih je v teh pomladnih dneh res veliko, ne bo več treba stalno gledati, kam stopijo. Večina ljubiteljev psov je sicer že doslej ustrezno skrbela za higieno, vendar so brezvestneži nanje metali slabo luč.