Širitev optičnega omrežja na območju Ajdovščine

datum: 03.04.2015
kategorija: Novice

Telekom Slovenije v sodelovanju z Občino Ajdovščina gradi optično omrežje, ki bo uporabnikom omogočila še višje internetne hitrosti in boljšo izkušnjo spremljanja televizije. V Telekomu sicer načrtujejo, da se bo gradnja ob lastni polni angažiranosti, pa tudi s sodelovanjem krajanov in občine pospešeno odvijala, tako da bi z gradnjo novega optičnega omrežja v Ajdovščini zaključili v prihodnjih nekaj letih.

Telekom Slovenije trenutno izvaja priključke optičnega omrežja na določenih delih mesta Ajdovščina in sicer tam, kjer je Telekom že imel infrastrukturo v večstanovanjskih zgradbah (na Vilharjevi ulici, Trati, Livadi in Cesti IV. prekomorske brigade). Trenutno v naseljih Vipavski križ in Plače v celoti gradi optično omrežje, v kratkem bo pričel z gradnjo v naseljih Podkraj in Budanje, v drugi polovici leta pa še v naseljih Selo, Gojače in Malovše. 

Glavna prednost optičnega omrežja je velika pasovna širina, ki omogoča hitrejši, zanesljivejši in varnejši prenos podatkov, saj je optična povezava manj občutljiva na elektromagnetne motnje in udar strele. Optično omrežje zagotavlja kakovostno uporabo širokopasovnih storitev, kot so televizija, internet in internetna telefonija.

Skladno z novo sprejeto strategijo razvoja informacijske družbe do leta 2020 v Republiki Sloveniji bo Telekom tudi v prihodnjih letih nadaljeval z vlaganji v telekomunikacijsko omrežje v občini Ajdovščina. Na območjih, kjer se bodo dela izvajala, bo občane pravočasno obvestil in jim predstavil ponudbo. Za vse podrobnejše informacije v zvezi z izkopom in položitvijo cevi pa se lahko občani obrnejo na Alojza Bolčino na telefonsko številko 041 626 349.

Na območju, kjer je že na voljo optično omrežje, le-tega posodabljajo in si prizadevajo, da bi zaradi zastarelosti in dotrajanosti ukinili in odstranili obstoječe bakreno kabelsko omrežje, ki poteka vzporedno. Zato naprošajo vse krajane, ki jim že omogočajo oziroma jim bo v prihodnje omogočen dostop do storitev Telekoma Slovenije prek optičnega omrežja, da storitve, ki jih uporabljajo prek bakrenega omrežja, prenesejo na priključek optičnega omrežja.

Več o ponudbi storitev SiOL Telekoma Slovenije je na www.telekom.si.