Voščimo vam ob mednarodnem dnevu strpnosti, poezije in lutkarstva

datum: 21.03.2016
kategorija: Novice

Dobro jutro na svetovni dan strpnosti, lutkarjev, poezije, poleg tega pa se danes pričenja še teden boja proti rasni diskriminaciji.

 21. marca leta 1960 je na miroljubnem protestu proti apartheidu v Sharpevillu v Južnoafriški republiki policija ubila 69 ljudi. Ta dan je Generalna skupščina Združenih narodov določila za mednarodni dan strpnosti. Slabi dve desetletji kasneje, leta 1979, je Generalna skupščina pozvala države k spoštovanju tedna solidarnosti z ljudstvi v boju proti rasizmu in rasni diskriminaciji, teden solidarnosti se prične prav na današnji 21. marec.

 

Danes obeležujemo tudi svetovni dan lutkarjev, ki ga je na svojem 18. kongresu določila svetovna organizacija lutkovnih umetnikov Unima. Lutkovna gledališča bodo danes odprla vrata vsem ljubiteljem te umetnosti, letošnjo slovensko poslanico ob svetovnem dnevu lutk je zapisala mlada igralka in animatorka Lutkovnega gledališča Maribor Aja Kobe, kliknite: Na mladih lutka obstoji  

Avtoportret, 1907, hrani Pokrajinski arhiv Nova GoricaOb svetovnem dnevu lutkarjev se Ajdovci s ponosom spominjamo začetkov slovenske lutkovne umetnosti – prva slovenska lutkovna predstava je namreč oživela v Šturjah, 21. decembra leta 1910, v dnevi sobi Milana Klemenčiča, ki velja za utemeljitelja slovenskega lutkovnega gledališča.

Danes pa je tudi svetovni dan poezije, mediji že nekaj dni pripovedujejo o akciji Plačaj z verzom, ki poteka že po več kot 30 državah po svetu, in se ji na današnji dan priključujejo nekateri lokali po večjih slovenskih mestih. Dan, posvečen poeziji, obeležujemo od leta 1999. Lavričeva knjižnica bo svetovni dan poezije obeležila nocoj z zaključkom natečaja poezije »Pomlad – najlepši letni čas« v knjižnici v Ajdovščini, jutri pa z večerom poezije Ane Praček Krasne v krajevni knjižnici v Vipavi.