Čas je za sajenje medovitih rastlin

datum: 13.03.2016
kategorija: Novice

Slovenski čebelarji zadnja leta bijejo plat zvona. Čebelo si prizadevajo razglasiti za ogroženo živalsko vrsto ter sprejeti vse potrebne ukrepe za njeno zaščito. Do tega bo sicer še dolga pot, toda marsikaj lahko storimo tudi kot posamezniki, le z malo dobre volje – s sajenjem medovitih rastlin.

Na svoj cvetlični in zelenjavni vrt, na balkone in v cvetlične lončke posadimo medovite rastline. Te rastline dajejo čebelam medičino in cvetni prah, nas pa bodo razveseljevale s cvetjem in svojo lepoto. Treba je le izbrati prave sorte, tako da bomo prijetno združili s koristnim, da bo torej lepo za naše oko in koristno za čebele.

Pomembnejše rastline za čebele so: leska, zvončki, trobentice, žafrani, vrbe, telohi, rese, divja češnja, vse začimbnice in dišavnice, vse sadno drevje, oljna ogrščica, akacija, lipa, javor, kostanj, sončnica, ajda, facelija in druge.

Poleg zasajanja medovitih rastlin pa lahko storimo za čebele veliko, če ne uporabljamo kar počez vseh možnih škropiv in se držimo navodil, da torej ne škropimo v času, ko so čebele še na paši. Novo nevarnost predstavljajo tudi gensko spremenjene rastline.

Navadno je v poletnem obdobju precej njiv praznih, vendar jih lahko zasejemo. Tako lahko kadar koli v letu sejemo facelijo, katere cvetovi so modre barve. Čebelam ponuja veliko medičine in cvetnega prahu. Po cvetenju rastlino preprosto podorjemo in s tem obogatimo tla s humusom. Z dušikom bogatijo tla tudi razne detelje, ki so tudi zelo koristne za pašo čebel, ajda kot strniščni posevek pa učinkovito zatira plevele. Na obdelanih oziroma redno posejanih njivah se potem ne razrašča zelo alergena in agresivna ambrozija, ki po dolini predstavlja vse večjo nadlogo.