Še eno priznanje na Planino

datum: 10.03.2016
kategorija: Novice

Društvo gospodinj in dramska skupina Planina je prejelo priznanje Naša Slovenija 2015, ki ga za vidne dosežke raziskovanja in uveljavljanja slovenske kulturne in naravne dediščine podeljuje gibanje Kultura-natura. Planinske gospodinje pa na najboljši možni način predstavljajo rabo lokalne kulturne dediščine za kvalitetnejše življenje danes in v prihodnosti.

Raziskovanje, ohranjanje in uveljavljanje naše skupne dediščine že dlje časa predstavlja pomemben in dragocen del dejavnosti kulturnih, turističnih, muzejskih, etnoloških, raziskovalnih, naravovarstvenih ipd. ljubiteljskih društev. Ob ustrezni strokovni pomoči so lahko še posebej prepričljiva tovrstna prizadevanja prebivalcev na podeželju, kjer se naša ljudska dediščina mnogokdaj začne in konča.

Med taka društva nedvomno sodi Društvo gospodinj in dramska skupina s Planine pri Ajdovščini. Z raziskovanjem in poustvarjanjem vipavskih šeg in navad, predstavljanjem Vipavske doline, etno-kulinariko, gledališko dejavnostjo in po ljudsko ubranim prepevanjem si prizadevajo obogatiti vzdržni razvoj vipavskega podeželja in vaške skupnosti.

Začelo se je leta 2004 s knjigo receptov Da ne bi pozabili. Tudi naslovi nadaljnjih projektov so nadvse zgovorni: Zrno na zrno, Vhcet bo, vhcet (2007), Povabljen, prijatelj, sem trto sadil (2008), Mleko ni voda (2011), Ekola, domače sejme, pa Poljento smo jejli vsak večjr, košn buot magar td zo frjšk (2012) in Dobra stara šola. Posneli so dokumentarni film Skrivni zaklad o podzemnem svetu pod vasjo. Skoraj vse teme so predstavili tudi na odru.

V zadnjih letih društvo sodeluje z Inštitutom za spominske in kulturne študije pri novogoriški enoti ZRC SAZU iz Nove Gorice. Rezultati so vidni v novih projektih, razstavah in knjigah, pa tudi pri pripravi novih izdelkov (npr. pašta, guštenca - stara primorska koruzna sorta, knjiga receptov Planinčki (hlebčki) s cukrenimi figami). S tem želijo javnosti pokazati, da namen raziskovanja dediščine ni le v njeni uporabi za identifikacijske in turistične potrebe, temveč tudi za oblikovanje novih produktov, ki bodo združevali tradicijo ter sodobne potrebe in znanja.

Svoje desetletno delovanje je društvo seštelo v novo knjigo Da ne bi pozabili, 2. Knjigo bogatijo tudi misli članic, ki govorijo tudi o pomenu druženja, ki ponovno zbližuje in povezuje vas in okolje.

»Društvo gospodinj in dramska skupina s Planine pri Ajdovščini javnosti na najboljši možni način predstavlja rabo lokalne kulturne dediščine za kvalitetnejše življenje danes in v prihodnosti. Dokazuje pa še nekaj: sodelovanje med t.i. ljubitelji in stroko je nujno, možno, ustvarjalno, prepričljivo in zato splošno koristno,« je poudarjeno v obrazložitvi k nagradi gibanja Kultura-natura, ki s svojimi dejavnostmi širi zavest in znanja o dediščinskih vrednotah med prebivalstvom na skupnem slovenskem kulturnem in etničnem prostoru.