Čestitka župana občankam ob dnevu žena

datum: 08.03.2016
kategorija: Novice

Ob 8. marcu iskreno čestitam vsem občankam z željo, da dan žena praznujete v duhu enakopravnosti, emancipacije in dosežkov žensk na različnih področjih.

Ženske ste prisotne na vseh področjih družbenega življenja. Kot znanstvenice, političarke, menedžerke, delavke za tekočim trakom, gospodinje … Ne glede na poklic, ki ga opravljate, pa morate biti v svoji vlogi enako pomembne in enako cenjene. Pomembna in dragocena vloga žensk se odraža tudi v poslanstvu matere, saj je vzgoja otrok vaša skrb za prihodnost nas vseh, kar prevečkrat pozabljamo.

Čeprav je 8. marec kot mednarodni dan žena že dolgo tega izgubil svoj revolucionarni naboj, saj se je vloga dneva žena v obdobju več kot sto let logično spreminjala, pa je tudi v novem tisočletju moč opaziti mnoge pomembne pridobitve na področju pravic žensk. Prav tako smo doživeli pozitiven premik v pogledih družbe na žensko emancipacijo in enakopravnost.

Po svetu še vedno velja pravilo, da ženske lahko uspejo le, če osvojijo moški pogled na svet, uporabljajo moške metode oziroma moška pravila igre. Pri tem pa je seveda v naravi ženske, da misli drugače, saj je njena prva skrb družina. Bi pa verjeto prenekatere druge stvari v družbi funkcionirale boljše, če bi ženske z njimi ravnale tako, kot da skrbijo za svojo družino.

Kljub načelni enakopravnosti pa v praksi ni vedno tako. Še vedno je na vodilnih mestih v gospodarstvu in politiki veliko manj žensk kot moških. Tako je tudi v našem 26-članskem občinskem svetu, v katerega je bilo izvoljenih le pet žensk. Zato pa je drugače v naši občinski upravi, ki jo vodi direktorica, pa tudi na čelu petih od šestih oddelkov so ženske.