Vedoželjni mladi raziskovalci

datum: 29.02.2016
kategorija: Novice

V soboto so obe osnovni in srednjo šolo v Ajdovščini »okupirale« nadvse brihtne glavice – potekal je namreč zaključek 2. festivala Labirint.

Labirint 2016Drugi festival Labirint je bil obilnejši od prvega, lani je sodelovalo 11 šol, letos pa se je v z zanimivo raziskovalno zgodbo vključilo kar 20 šol, tudi iz zamejstva, oziroma kar 185 mladih raziskovalcev. Po nekajmesečnem delu so rezultate svojih nalog vse sobotno dopoldne predstavljali komisiji, ki jo je sestavljalo kar 25 strokovnjakov – raziskovalcev, podjetnikov, znanstvenikov …   

Mladi so izbirali med šestimi delovnimi področji: Raziskovalne naloge, Pridi, naredi in pokaži, Videoprepih, Inovativne ideje, Moj dežnik je lahko … in Robotika. Znotraj vsakega področja sta bili v Labirint 2016vsaki kategoriji (mlajši, starejši) izbrani po dve najboljši nalogi. Posebno nagrado za izvrsten izdelek z učno vrednostjo pa je prejela naloga ekipe iz razreda s prilagojenim programom  OŠ Danila Lokarja. Mladim je priznanja izročil direktor CO BIK-a, dr. Matjaž Peterka. Najboljši mladi raziskovalci se bodo za nagrado odpravili na izlet v Svet energije v Krško.

Festival Labirint s pomočjo evropskih sredstev iz programa IPA, v okviru projekta Pacinno, organizira Center odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo (CO BIK), v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo, OŠ Danila Lokarja in E-hišo, novogoriško hišo poskusov. Letos so pri izvedbi festivala pomagali še MC Hiša mladih, OŠ Šturje in Elektrotehnična in računalniška srednja šola Nova Gorica. Festival sta podprli podjetji Fama in Polavček.