Pilon v dobri družbi

datum: 19.02.2016
kategorija: Novice

Sinoči so v kulturnem središču Brotfabrik na Dunaju odprli razstavo z naslovom Bohemi z Montaprassa, avtorjev Vena Pilona in Jeana Cocteauja. Slovenski slikar in francoski pesnik sta soočena s fotografijami montparnaških boheomov.

Bohemi z montparnassa Znameniti francoski pesnik, literat, filmar ter vizualni umetnik Jean Cocteau (1889 – 1963) je serijo fotografij posnel v enem samem popoldnevu. Upodobil je pomembne osebnosti pariške umetniške scene iz četrti Montparnasse – Pabla Picassa, Amadea Modiglianija, Maxa Jacobsa … Serija, ki letos šteje natanko 100 let, je tudi pomembno dokumentarno gradivo.

Letos pa mineva tudi 120 let od rojstva Vena Pilona (1896 – 1970), ki ga na razstavi predstavljajo fotografski portreti, ki jih je ustvaril v svojem pariškem obdobju. 20 Pilonovih fotografij je za razstavo posodila Pilonova galerija Ajdovščina, ki je tudi partnerka in koproducentka projekta.

Odprtje razstave so okronala vina Kavčič z Brij ter navdušila avstrijsko publiko. Razstava bo na Dunaju na ogled do 16. aprila, med 1. junijem in 20. julijem pa tudi v Ljubljani, v okviru festivala Fotonični utrinki Centra za sodobno fotografijo Photon.