21. februar, svetovni dan maternega jezika

datum: 21.02.2016
kategorija: Novice

Župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin je ob svetovnem dnevu maternega jezika poslal učencem in učiteljem osnovnih šol v občini priložnostno poslanico.

»Mednarodni dan materinščine, ki smo ga obeležili včeraj, ima namen javnost spomniti na spoštovanje lastnega in hkrati drugih maternih jezikov po svetu.

Materinščina ali materni jezik je tisti jezik, ki se ga prvega naučimo ter v njem najlažje doživljamo, razumemo, čustvujemo in razmišljamo. V tem jeziku tudi sanjamo. Tako je materni jezik večine prebivalcev v Sloveniji slovenščina, a 10 % prebivalstva lažje razmišlja v kakšnem drugem jeziku.

Jezik se nenehno spreminja, saj se z besedami sporazumevamo vsak dan in hkrati v jeziku nastajajo nove. Vaša generacija zagotovo uporablja veliko drugačnih besed kot vaši starši in stari starši. Pestrost slovenskega jezika še dodatno bogatijo narečja, ki jih ima Slovenija več kot Združene države Amerike ali Rusija in največ na svetu glede na število prebivalcev (48). Slovenščina je tudi edini jezik v Evropski uniji, ki ima dvojino.

Želim vam, da bi materinščino še naprej skrbno negovali in razvijali in prepričan sem, da vam bo ob pomoči učiteljic in učiteljev to še bolj uspevalo.«