Energetska pisarna ENSVET tudi v Ajdovščini

datum: 26.01.2016
kategorija: Novice

ENSVET je program brezplačnega energetskega svetovanja za občane. V pisarnah mreže, razpršenih po Sloveniji, delujejo usposobljeni neodvisni energetski svetovalci. Odslej bodo na voljo tudi ajdovskim občanom, saj jim je občina zagotovila prostor v prvem nadstropju stare občinske zgradbe na Gregorčičevi 20.

 Za občane bo pisarna odprta ob četrtkih od 15.00 do 19.00, njej bosta občanom na voljo svetovalca Robert Likar in Primož Krapež. Priporočata, da za obisk v energetsko svetovalni pisarni pripravite projekte stanovanja in inštalacij, in da se predhodno najavite na 3659 110.

V pomoč vam bosta, kako svoj denar pravilno in učinkovito uporabiti pri gradnji ali obnovi hiše, stanovanja ali naprav. Nikoli ni prepozno. Tudi če ste hišo že zgradili in v njej živite, stanovanje že kupili in opremili, pa vas pestijo problemi, povezani z rabo energije ali bivalnim ugodjem, vam lahko v pisarni pomagajo energetski svetovalci.

Občani se pri svetovalcu lahko pozanimajo glede izbire ogrevalnega sistema, zamenjavi ogrevalnih naprav in s tem zmanjšanju porabe goriva, izbiri ustreznega goriva, pa toplotni zaščiti zgradb, izbiri ustreznih oken, zasteklitve, uporabi varčnih gospodinjskih aparatov in vseh ostalih vprašanjih, ki se nanašajo na rabo energije. »Razmislek o rabi energije se dolgoročno obrestuje, saj so cene energije vseskozi v porastu in tudi na trenutne ugodnejše cene fosilnih goriv se dolgoročne ne gre zanašati,« je dejal svetovalec Robert Likar, ki je še posebej opozoril tudi na možnost, da občani pri energetski prenovi stanovanj lahko računajo tudi na subvencijah Eko sklada.

Mreža ENSVET namreč deluje v okviru Eko sklada, ki ga je ob odprtju pisarne v Ajdovščini zastopala svetovalka direktorja Katarina Kafadar: »Lanski razpis za subvencije sploh ni bil izčrpan, kar po eni strani pomeni, da je bilo na voljo kar precej sredstev, da pa so bili tudi pogoji kar zahtevni.« Vendar pa je dodala, da sami postopki niso zapleteni, svetovalci pa jih lahko še dodatno olajšajo. V pripravi je namreč tudi že nov razpis za subvencije.

Župan Tadej Beočanin je ob odprtju dejal, da je občina z veseljem odstopila pisarno, saj predstavlja energijsko svetovanje o učinkoviti rabi energije v stavbah in v gospodinjstvih pomembno pomoč vsem lastnikom hiš in stanovanj, ki nameravajo vlagati svoj denar v zmanjšanje rabe energije. Upa tudi, da bodo občani to priložnost tudi znali izkoristiti.