Srečno novo leto 2016!

datum: 31.12.2015
kategorija: Novice

Spoštovane občanke, spoštovani občani!

 Za nami je leto dogodkov, ki so nam prinesli marsikatero novo spoznanje in novo izkušnjo. Za nami je leto, ki je s seboj prineslo številne novosti. V občini smo dokončali kar nekaj naložb, ki že služijo svojemu namenu in bogatijo vsakdan. Morda še pomembnejše od kubikov betona ali kvadratov asfalta pa so pridobitve, na prvi pogled očem skrite - neprecenljivo je namreč spoznanje, da si lahko svojo usodo krojimo tudi sami, da ni vse odvisno samo od drugih, od države. Seveda smo od nje pričakovali več, na koncu smo zadovoljni tudi s tem, da nam ni metala polen pod noge. Kajti presekali smo z miselnostjo, da je tako ali tako vse brez veze, da se ničesar ne da. Ne trdim, da se prav vsa tveganja vedno tudi obrestujejo, zagotovo pa je dobrih zgledov v občini veliko - da pogum, odločnost in vztrajnost ob jasni viziji prinašajo dodano vrednost. Odločilno je torej zavedanje, da vendarle zmoremo, če postavimo skupne cilje pred posamične interese.

Ajdovska občina ima bogato obrtno in industrijsko tradicijo, ki se je kalila skozi stoletja. Ljudje so  vajeni trdega dela in so lojalni Vipavski dolini. V našem okolju imamo veliko ljudi s pomembnimi znanji, imamo mlade strokovnjake, sposobne podjetnike, ki uspešno konkurirajo v svetovnem merilu, imamo zelo dejavna kulturna in umetniška društva, uspešne športnike. Vse to je naš kapital, podlaga, da lahko zaupamo vase, ko vstopamo v novo leto. Resda nimamo morja, jezer, smučišč, termalnih vrelcev, jam, imamo pa marsikaj drugega, s čimer lahko pišemo dobre zgodbe.

Vemo, da se bomo morali spopasti tudi z mnogimi izzivi, nepričakovanimi zapleti, težavami. Na preizkušnji bo sposobnost, da poiščemo premišljene in učinkovite ukrepe, ki bodo zagotovili nov razvojni zagon, okrepili našo gospodarsko moč na eni strani ter solidarnost in zaupanje na drugi. Jasno je tudi, da ne bomo vedno enotni v pogledih, kako stopati po tej poti. Toda različnost daje tudi širino, bogati nabor možnih rešitev.

V božično-novoletnem času si običajno vzamemo nekaj več časa za svoje družine, najbližje in ne nazadnje tudi zase. Običajno si ljudje ob novem leto izrekamo določene zaobljube, največkrat vezane na bolj zdrav način življenja. Tudi prav. Lahko bi si zadali še, da se bomo trudili za boljše odnose z vsemi, s katerimi prihajamo v stik; na delu, ulici, trgovini. Če bomo sami boljši, bomo morda ugotovili, da svet le ni samo slab.

Praznični čas vliva novo upanje v lepši jutri in nas navdaja z optimizmom. Naj bo torej leto, ki je pred nami, leto zaupanja, leto pogumnih in modrih odločitev, naj bo to čas naših najboljših dejanj. Naj bo v skladu z novim sloganom Vipavske doline. Vse drugače. Vse leto.

Župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin