Hoja po mestu

datum: 27.11.2015
kategorija: Novice

Foto Miran Krapež

Zdi se mi, da se v mestu vendar nekaj premika, da se nekaj dogaja. Te dni sem radostno pogledoval po prej praznih in zaprašenih izložbah. Navdušila me je fotografska razstava, ki daje mestu neki nov vizualni užitek. Že sama misel, da je treba prazni vsebini centra dati neko dodano vrednost, nek nov kulturni zamah, je vredna pohvale. Blog Bojana Bizjaka:

Razstava sama je sicer narejena bržkone na hitro, pa kljub temu daje vizualno estetski užitek. Tema, ki so jo fotografinje in fotografi osmislili skozi svoja videnja, je strogo urbana. Radosti me predvsem to, da se fotografije nizajo in dopolnjujejo z izpovedno močjo. Nekaj je sicer tudi takšnih, ki niso strogo vezne na jedro mesta, vendar dajejo razstavi novo razsežnost. Predvsem pa je vrednost razstave v njeni namembnosti, da se odstre še drugačen pogled na mesto, na jedro, ki ima svojo zgodovino, pretočeno v sedanjost. Pokaže nam novo videnje, nove zanimive kote snemanja. Morda je še premalo ujetih ljudi, ujetega življenja, vsekakor je pa to nov izziv za novo razstavo, ki bo morda zasnovana.

Fotografsko društvo Veno Pilon je tako izkazalo svoj izjemni vitalizem, svojo izbrano fotografsko prizadevnost. Člani, ki tokrat razstavljajo, so že kar močno uveljavljeni in imajo donegovano fotografsko govorico. In prav je, da jo priponudijo širši javnosti tudi na tak način. S tem so obogatili mesto s svojo prepoznavno fotografsko estetiko, ki mimoidočim zagotovo ponudi zamislek in odpočitek. Dejstvo je, da nas dobra fotografija zna prepričati in nagovoriti, nas za nekaj časa umiri in nas opomni na estetiko, ki jo nosimo v sebi, a je ne znamo izraziti na tak način. Vse fotografije na razstavi nas nagovarjajo z neko harmonijo, ki je plod fotografskega zapisovanja občutenja in videnja. Zato bi se rad zahvalil razstavljavcem za to izjemno plemenito potezo, da so nam odstrli svoj uvid v fotografsko izražanje. Upam, da bo še kaj videnega in bo mestno jedro obogateno z novimi estetskimi vibracijami.

Bojan Bizjak