Vertovčev pohod – začeli zimsko, zaključili pomladno

datum: 23.11.2015
kategorija: Novice

Pohodniki, ki so se kljub ekstremnim zimskim razmeram tistega nedeljskega jutra odpravili na 15. pohod po Vertovčevih poteh, so se v cilj pod hrast vračali v soncu, nasmejani in zadovoljni.

15. pohod po Vertovčevih potehČeprav je vremenska napoved kazala na lep, sončen dan, se je nedeljsko jutro na Vipavskem zbudilo v burji in dežju. Kljub temu se je pohoda udeležilo med 1.500 in 2.000 pohodniki. Pretežno od drugod – največ je bilo Gorenjcev, prišli so avtobusi iz Ljubljane, Celja, Ptuja, pohodniki iz Koroške, Furlanije … še najmanj je bilo domačinov, ki so se modro odločili prespati jutranje vremensko negodovanje. No, verjetno jim je bilo kasneje žal, saj se je naredilo čudovito, sončno vreme.

 

15. pohod po Vertovčevih potehSe je pa na pohod odpravil župan Tadej Beočanin, ki je na osrednji proslavi v Šmarjah nagovoril pohodnike. Da je Vertovčev pohod največja turistična prireditev na Vipavskem, ki jo bo Občina Ajdovščina še naprej podpirala, je med drugim dejal. Zbrane sta pozdravila tudi predsednik TD Vinoreja Šmarje Darko Poljšak in predsednik Društva Matija Vertovec Marijan Lozej, ki je napovedal nov dogodek - predstavitev prepisa Vertovčeve Vinoreje, ki bo 28. januarja, na rojstni dan našega pomembnega rojaka.

15. pohod po Vertovčevih potehPohodniki so se v cilj pod hrast vračali nadvse zadovoljni – svojevrstno doživetje je bila občutna sprememba vremena, navdušila je dobrodošlica domačinov po vaseh.

Društvo Matija Vertovec se najlepše zahvaljuje vsem, ki ste sodelovali pri organizaciji pohoda, še posebej pa Turističnemu društvu Vinoreja Šmarje, ki je priredilo dobrodošlico v Šmarjah; Turističnemu društvu Vrtovče, ki je pogostilo pohodnike v svoji vasi; krepkima ekipama gorskih reševalcev GRS Tolmin in prve pomoči Rdečega križa Ajdovščina; ekipama prostovoljnih 15. pohod po Vertovčevih potehgasilcev iz PGD Col in PGD Šmarje – prvi so skrbeli za red pri parkiranju, drugi pa za red po vaseh; dekletoma iz TIC Ajdovščina, ki sta delili informacije, štempljali kartončke ... ter vsem aktivnim članom društva, ki so kuhali čaj in kavo, postavljali stojnice, pometali, pospravljali, lepili plakate …

Hvala vsem, za nami je še en uspešno izveden pohod. Prihodnje leto se ponovno srečamo prvo nedeljo po martinovi nedelji, 20. novembra 2016, na 16. pohodu po Vertovčevih poteh.