Nagrajeni mladi umetniki v Lokarjevi galeriji

datum: 10.11.2015
kategorija: Novice

Lokarjeva galerija od 6. do 27. novembra gosti prvo mednarodno nagrado sodobne umetnosti LYNX 2015. Ideja se je rodila v Trstu v Kulturnem društvu Il Sestante, ki večino svojih dejavnosti usmerja na promoviranje predvsem mladih umetnikov, ne samo italijanskih.

Nagrada Lynx je neke veste tekmovanje za umetnike, s ciljem spodbujanja in krepitve sodobne umetnost, kot tudi vzbujanje pozornosti v javnosti s kakovostnimi udeleženci in pridobivanje mednarodnih izkušenj sodelujočih umetnikov.

Razpisa se je udeležilo 250 umetnikov iz 29 držav, v finale in s tem na razstavo pa jih je bilo izbranih 60 iz 15 držav. V prvi izdaji Lynx 2015 so organizatorji razpisali tri kategorije: slikarstvo, fotografijo in digitalno umetnost. Tako so tudi nagrade enakovredno porazdeljene na vsa tri področja. Z nagrado, namenjeno umetnikom pod 21 let, pa so želeli spodbuditi mlade ustvarjalce in jih na tak način ohrabriti za nadaljevanje njihove umetniške kariere.
Žirijo je sestavljalo 15 članov, izbranih med galeristi, umetniki, grafičnimi oblikovalci, uredniki, založniki, fotografi in zbiralci sodobne umetnosti. Idejna tvorca in gonilna sila projekta sta umetnik in kustos Enea Chersicola in Riccardo Tripodi. Prva razstava in svečana podelitev nagrad je bila 20. septembra v galeriji Lux Art Gallery v Trstu.

Nagrada Lynx je torej kraj konfrontacije različnih kultur, slogov in generacij. Prav zato je bila za drugo v nizu razstav izbrana Lokarjeva galerija, ki se vse bolj dokazuje kot povezovalni prostor med umetniki, ki ustvarjajo v različnih disciplinah in prihajajo s celega sveta. Lokarjeva galerija je pravkar gostila bienalno mednarodno razstavo akvarela Castra 2015, dogodek, ki je povezal umetnike iz petinštiridesetih držav sveta in ki ga je videlo več kot dva tisoč obiskovalcev.