Danilo Jejčič ponovno v Pilonovi galeriji

datum: 03.11.2015
kategorija: Novice

Danilo Jejčič, Dvojnosti, 2015

V Pilonovi galeriji Ajdovščina bo v četrtek (5. novembra ob 19. uri) odprtje samostojne razstave domačega umetnika, slikarja, grafika in fotografa Danila Jejčiča, ki se bo predstavil s fotografijami iz zadnjega cikla, poimenovanega Prezrte reči.

Danilo Jejčič, Sinkopa, iz cikla Zgodba o drevesu, 2015Danilo Jejčič sodi med vidnejše primorske grafike in najpomembnejše predstavnike slovenske geometrijske abstrakcije. Svojo umetniško pot je začel z ustvarjanjem slikarskih kolažev, leta 1971 pa se je pod vplivom tedanjih konstruktivističnih tendenc posvetil raziskovanju geometrijske abstrakcije. V devetdesetih letih se je začel intenzivneje ukvarjati najprej z grafiko in nekoliko kasneje s fotografijo, ki jo je začel vključevati v svoj grafičen proces. Likovni zvrsti je prvič smiselno povezal v ciklu Alfa in Omega (2000 - 2002). Fotografije zavrženih predmetov, kot je stisnjena pločevina, je kombiniral bodisi z geometrijskimi liki in telesi, ki jih poznamo z njegovih grafičnih listov, bodisi s fragmenti fotografskih posnetkov in s tem poudaril učinek prostorske iluzije.

V zadnjem ciklu, poimenovanem Prezrte reči (2010 - 2015), ima fotografija vse pomembnejšo vlogo. Cikel je sestavljen iz dveh motivnih sklopov, v katera so poleg fotografskih posnetkov vključene tudi klasične in digitalne fotomontaže. V prvi motivni sklop sodijo fotografije neuglednih odpadnih materialov ter propadajočih ostankov sodobne civilizacije, v katerih umetnik išče njihovo prezrto estetsko vrednost. Vabilo - danilo Jejčič Drugi motivni sklop pa predstavlja posnetke narave, med katerimi zasledimo posnetke vode, kamnin in drugih naravnih materialov. Z njimi avtor neposredno nagovarja gledalca k razmisleku o okoljski problematiki.

Danilo Jejčič (1933) je študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 1971 diplomiral pri prof. Gabrijelu Stupici. V rodni Ajdovščini je najprej služboval kot likovni pedagog, od leta 1973 do 1996 pa je vodil Pilonovo galerijo v Ajdovščini.