Stadion ne sameva

datum: 29.10.2015
kategorija: Novice

Mineva dobrih pet let od prenove ajdovskega stadiona. Takrat je bilo Primorje na začetku konca, kamor je za seboj povleklo tudi dotlej več kot uspešen in priljubljen nogometni klub. Kljub temu pa je na stadionu precej živahno, hkrati pa že raste podmladek, ki v svojih kategorijah zelo dostojno zastopa nogometni sloves Ajdovščine.

Foto Primož Brecelj »Sveta nogometna trava« je namenjena samo posvečenim, s čepki na podplatih. Nogometni stadion Ajdovščina ima v upravljanju Zavod za šport Ajdovščina, direktor Uroš Pintar pa z zadovoljstvom ugotavlja, da se na stadionu marsikaj dogaja.

Nogometni stadion Ajdovščina je bil v preteklosti namenjen le članski ekipi NK Primorja. Na njem se je vsako drugo nedeljo odigrala prvenstvena tekma, ob zelo dobrih vremenskih pogojih morda tudi kak trening članske ekipe. Treningi se sicer odvijajo Pomožno igrišče ob stadionu na pomožnih igriščih, takšna je praksa povsod po svetu. V stroške vzdrževanja stadiona je tako vključeno tudi vzdrževanje pomožnega igrišča. Le-to ima enake dimenzije kot glavno igrišče, na njem pa praktično vsak dan, od zgodnjih popoldanskih ur do mraka, potekajo treningi in tekme mladinskega pogona Nogometne šole Ajdovščina ter ženskih ekip.

Na glavnem igrišču igra domače tekme 3. slovenske nogometne lige NK Škou Ajdovščina, ki imajo enkrat tedensko na tem igrišču tudi trening. Majski nogometni turnir za mlajše selekcije (od U7 do U15), ki ga organizira Nogometna šola Ajdovščina, je postal že tradicionalen. Gre za dva aktivna tekmovalna vikenda na glavnem igrišču, sodeluje 90 ekip in več kot 200 igralcev.   

Vse selekcije (od U7-U18), ženska mladinska ter ženska članska ekipa igrajo po eno prvenstveno tekmo v sezoni na glavnem igrišču, kar drugje po Sloveniji lahko le sanjajo. Selekcija U9 ima celo vse domače turnirje odigrane na glavnem stadionu.

Stadion je urejen do te mere, da ga lahko Zavod za šport Ajdovščina, ponudi tudi drugim klubom, društvom, reprezentancam. Pridobil je licenco UEFA, tako da lahko gosti mednarodne tekme. Postal je bazni pripravljalni center slovenske nogometne reprezentance U-21 (B ekipa Slovenije), kar si lahko Ajdovščina šteje v veliko čast. Reprezentanca je letos tu opravila kar dva 14-dnevna cikla priprav, s treningi na glavnem igrišču in kvalifikacijsko tekmo z Andoro za nastop na EP.

Zaradi odlične organizacije in vrhunsko pripravljenega igrišča smo imeli oktobra na pripravah Slovensko reprezentanco U16 in gostili dve mednarodni tekmi med Slovenijo in Švico. Že maja smo bili gostitelji največjega turnirja v Evropi za reprezentance do 16 let. Na ajdovskem stadionu so igrale reprezentance Mehike, Japonske, Kostarike, Kitajske, Italije in Hrvaške.

Izjemen dogodek za Ajdovščino je bila kvalifikacijska tekma za nastop na Evropskem prvenstvu med žensko reprezentanco Slovenije in reprezentanco Škotske.

StadionTorej, stadion je še kako živ, na njem se dogaja več, kot na marsikaterem prvoligaškem stadionu, kjer gre le za dve ali tri tekme na mesec. Velik pomen za takšno priljubljenost ima tudi vzdrževanje travnate površine, ki velja za eno boljših v Sloveniji sploh.