Ločeno zbrane nagrobne sveče gredo v predelavo

datum: 29.10.2015
kategorija: Novice

Približuje se 1. november, ko na grobovih, v spomin na umrle, tradicionalno prižigamo sveče. Slovenci sodimo v sam vrh po porabi nagrobnih sveč, saj jih vsako leto prižgemo 23 milijonov oziroma 12 nagrobnih sveč na prebivalca.

 

 

Sveča, v katero nalijemo tekoči vosek Vsako leto nastane zaradi sveč 4500 ton odpadkov, kar predstavlja okoli 3 % vseh komunalnih odpadkov. Pred nakupom zato pomislimo na okolje in kupujmo sveče z daljšo življenjsko dobo. Na trgu se že dobijo sveče s trajnimi ohišji iz stekla, keramike in plastike, katerih ohišje lahko uporabljamo več let, menja se le vložek s trdim voskom. Lahko pa kupimo tudi trajne sveče, ki za gorenje uporabljajo tekoči vosek, ki ga po potrebi dolivamo.

Z omejevanjem prižiganja sveč in uporabo sveč z daljšo življenjsko dobo bomo prispevali k zmanjševanju količine nastalih odpadkov.

Še bolj pomembno od omejevanja uporabe pa je, da se dogorela sveča odloži v ustrezen zabojnik. Na predelavo namreč gredo le ločeno zbrane odpadne sveče, odložene v zabojnike za zbiranje odpadnih nagrobnih sveč, ki so postavljeni na ekoloških otokih ob pokopališčih. Reciklira se lahko kar 90 % materialov, iz katerih so sveče.

Sveča, pri kateri menjamo vložek s trdim voskom. Noben odpadek ni dober odpadek, zato je vsak korak na poti k zmanjševanju odpadkov pomemben. Zato spremenimo navade, kupimo svečo z daljšo življenjsko dobo, ločujmo odpadke in omogočimo predelavo.