Ob dnevu spomina na mrtve – tišina in besede

datum: 23.10.2015
kategorija: Novice

Ob bližajočem se prazniku spomina na mrtve je lokalna borčevska organizacija pripravila spominsko slovesnost ob spomeniku v Ajdovščini. Program dogodka so pripravili učenci osnovne šole Danila Lokarja.

komemoracija 2015Zapel je mladinski zbor pod vodstvom Petre Habjanič Gregorc, učenci pod mentorstvom Petra Avbarja so doživeto recitirali Kosovela, medtem ko je kvartet saksofonov z glasbene šole Vinka Vodopivca na čelu z mentorjem Mirom Paškvanom poskrbel za žalostinke. Ob prisotnosti praporščakov je delegacija veteranskih organizacij položila k spominu (delu kiparke Milene Lah) položila venec. Zbrane je nagovoril župan Tadej Beočanin in med drugim dejal:

 

komemoracija 2015»Tišina bi bila v takšnih trenutkih spomina bolj primerna kot besede. Toda dan mrtvih je predvsem dan za žive, ko se živi spominjamo mrtvih. Tu, ob spomeniku, se spominjamo tistih, ki jih nismo poznali, a so pustili neizbrisen pečat. Večinoma so bili mladi fantje, ki so svoja življenja dali za slovenski narod, da bi obstal na svoji zemlji in ohranil slovensko besedo. Da bi prišli do svoje države, ki pa je ti fantje niso učakali. Niso dočakali niti svobode. Čudni preroki radi porečejo, da so si bili sami krivi, saj bi lahko samo čakali, da jim svobodo na krožniku prinesejo drugi. Čaka se lahko pred blagajno, a kaj ko svoboda nima črtne kode. Svobodo si je treba zaslužiti. Zato ne zapravimo njihove dediščine, ohranimo jo, kot so jo imeli v spominu, preden so žrtvovali svojo mladost za lepši jutri. Zato se s spoštovanjem in globoko hvaležnostjo poklonimo njihovemu spominu.«

Božo Novak, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Ajdovščina – Vipava, je nato v osnovnih orisih osvetlil dogodke iz polpretekle zgodovine na Primorskem in mladim položil na srce, da poznavanje zgodovinskih dejstev pripomore k domoljubju.