Brezpilotno letalo na ogled

datum: 23.09.2015
kategorija: Novice

V četrtek, 24. septembra 2015 ob 10.00, bo v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini predstavitev nadzornega sistema za zgodnje odkrivanje požarov v naravi in samodejno alarmiranje, ki ga je Občina Ajdovščina vzpostavila v sklopu projekta Holistic. Predstavljene bodo statične in mobilne enote sistema ter informacijsko-komunikacijska tehnologija, ki jih podpira.

Občina Ajdovščina je partnerica v strateškem projektu Holistic, ki je sofinanciran iz Jadranskega čezmejnega programa IPA 2007-2013. V projektu je 20 partnerjev iz 8 držav jadranske regije združilo moči in celostno pristopilo k reševanju problematike požarov v naravi. Glavni namen projekta Holistic je zmanjšati število in omiliti posledice požarov v naravi, zaščititi prebivalce, njihovo premoženje in okolje ter izboljšati ozaveščenost o požarni varnosti na območju jadranske regije.

V okviru projekta Holistic je Občina Ajdovščina med drugim vzpostavila inovativen nadzorni sistem za zgodnje odkrivanje požarov v naravi in samodejno alarmiranje, ki temelji na najsodobnejši informacijsko-komunikacijski tehnologiji. Nadzorni sistem poleg treh statičnih nadzornih točk obsega tudi dve mobilni enoti, in sicer terensko vozilo in brezpilotno letalo. Nadzorni sistem je edinstven na naših tleh, predvsem zaradi avtomatizacije in kombinacije video tehnologije z infrardečo. Občina si obeta tudi, da bo sistem postal primer dobre prakse in vzorčen primer ne samo v Sloveniji, ampak tudi v mednarodnem okolju.

Sistem bodo v sodelovanju s koordinatorji projekta na Občini Ajdovščina in ajdovsko civilno zaščito predstavili dobavitelji opreme in razvijalci programske opreme: podjetji Dat-Con d.o.o. iz Polzele in C-Astral d.o.o. iz Ajdovščine ter Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. Oprema bo po predstavitvi tudi razstavljena pred dvorano na Trgu 1. slovenske vlade. Svojo udeležbo na dogodku so že potrdili predstavniki Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske, delujoči na področju civilne zaščite na nacionalni, regionalni in lokalni ravni ter predstavniki ostalih partnerjev projekta Holistic.

Vrednost predstavljenega sistema in programske opreme znaša približno 300.000 evrov, vrednost celotnega projekta Holistic pa dobrih 9 milijonov evrov. Občina Ajdovščina razpolaga z okoli 623.000 evri, iz proračuna bo prispevala le 5% vrednosti, 85% je nepovratnih evropskih sredstev, 10% pa zagotavlja Služba vlade RS za razvoj in kohezijsko politiko.

logo holisticholistic logo adriatic ipa

 

EU zastava in pripis_slo holisticSVRK_slo - holistic