Kantata Primorska v soju Rupnikovih mozaikov

datum: 18.09.2015
kategorija: Novice

Pevci zbora Srečko Kosovel se pripravljajo na turnejo po Češki (od 1. do 5. oktobra). Najprej bodo sodelovali na zborovskem festivalu v mestu Litomeržice, kjer bodo odpeli dva uradna koncerta in imeli še nekaj priložnostih nastopov. Nato pa se bodo ustavili še v Pragi, kjer jih čaka koncert sakralnih pesmi v Plečnikov cerkvi (Presvetega srca Jezusovega). Koncert bo potekal pod pokroviteljstvom Veleposlaništva Republike Slovenije v Pragi, ki ga od avgusta vodi mag. Leon Marc, po rodu iz Ajdovščine.

V sklop priprav na turnejo spada tudi nedeljski koncert v župni cerkvi v Vrhpolju (20. septembra ob 18. uri). V prvem delu bodo kosovelovci odpeli nabor iz bogate zakladnice sakralne glasbe s poudarkom na slovenskih avtorjih, posegli pa bodo tudi v pravoslavno glasbeno literaturo, klasiko in novodobne stvaritve.

 

Drugi del koncerta pa bo posvečen kantati Primorska, posebej napisani za lanski jubilej zbora (70. letnica delovanja). Kantato so premierno izvedli na osrednji slovesnosti v dvorani na Policah, nato pa še v Novi Gorici, Ljubljani in na Občinah. Tedaj je pevce spremljal Komorni orkester Nova. Za nastop v cerkvi sv. Primoža in Felicijana pa bosta orkester nadomestila dva klavirja oziroma pianistki Vilma Padovan in Meta Červ. Na programu bosta dva stavka kantate, kjer bosta v glavni vlogi solista - sopranistka Ana Kodelja in basist Martin Gregorc, dirigent bo seveda Matjaž Šček.

Besedilo kantate Primorska je sicer v celoti delo vrhpoljskega rojaka, sicer stolnega župnika v Kopru, dr. Primoža Krečiča. Uglasbil jo je skladatelj dr. Andrej Misson. Oba avtorja bosta tudi prisotna na koncertu.

Kantata Primorska je pred dnevi ugledala luč sveta na zgoščenki, tako da bo koncert v Vrhpolju namenjen promociji zgoščenke. Podoben koncert bodo kosovelovci opravili po vrnitvi s Češke še v zamejstvu.