Z natečajem o davkih nad sivo ekonomijo

datum: 04.09.2015
kategorija: Novice

Z javnimi financami država zagotavlja delovanje in distribucijo pomembnih javnih dobrin, ki prebivalcem omogočajo boljše življenje, kot so šolstvo, zdravstvo, varnost. Za zagotavljanje teh dobrin in storitev država pobira davke in prispevke tako od posameznikov kot od podjetij. Na pomen davkov v vsakdanjem življenju pa vsak posameznik (pre)pogosto pozablja. Storitve, ki jih omogočajo javna sredstva, pridobljena tudi s pomočjo davkov, zaznavamo kot samoumevne, zato pogosto klonemo pred navidezno mamljivimi ugodnostmi sive ekonomije.

Da bi se spomnili, kaj nam davčni sistem prinaša v vsakdanjem življenji, Inštitut za mladinsko politiko iz Ajdovščine prireja natečaj 'Davki in jaz'. Namen natečaja je besedi davek pripisati pozitivno konotacijo ter dvigniti zavedanje mladih (in druge populacije) o tveganjih, ki jih prinaša siva ekonomija.

 

Na natečaju lahko sodelujejo mladi od 15. do 29. leta starosti, ki na naslov Inštituta za mladinsko politiko do vključno 15. septembra pošljejo prispevek v obliki likovnega dela, fotografije, stripa ali literarnega besedila, ki obravnava temo davkov v vsakdanjem življenju. Poseben poudarek je namenjen dobrinam in storitvam, ki so jih mladi v svojem lokalnem okolju deležni s pomočjo davkov.

Več informacij o natečaju dobite na spletni strani www.mladi-in-obcina.si (rubrika Aktualni projekti, Pobarvajmo sivo). Sodelujoče čakajo mikavne nagrade in razstava v izbranih mladinskih centrih v Sloveniji!

»Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje 'Vklopi razum – zahtevaj račun!', katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije.«

Inštitut za mladinsko politiko Ajdovščina