Brezposelnost v občini Ajdovščina letos nižja za 10 %

datum: 11.08.2015
kategorija: Novice

Po zadnjih uradnih podatkih o številu brezposelnih po Sloveniji se ugodni trendi na trgu dela nadaljujejo tudi na začetku druge polovice leta. Še posebej so spodbudne številke na območju Urada za delo Ajdovščina, kjer se je število brezposelnih letos zmanjšalo za konkretnih 10 odstotkov.

Brezposelnost je na državni ravni tudi julija upadla, resda nekaj manj kot v preteklih mesecih – za 0,6 odstotka. Je pa občutna razlika za obdobje enega leta. Od lanskega do letošnjega julija se je brezposelnost znižala za 5,7 odstotka. Spodbudno je tudi, da se ugodni trendi odražajo med mladimi in iskalci prve zaposlitve, kar kaže, da so ukrepi iz programa Jamstvo za mlade vendarle začeli delovati.

Tudi na območju Urada za delo Ajdovščina je število brezposelnih najnižje v starostni kategoriji do 24 let, kar je tudi po drugi plati razumljivo, saj v tem starostnem obdobju še veliko mladih študira in torej ne 'kvari' statistike. Je pa morda presenetljivo, da je največ brezposelnih v starostnem obdobju med 30 in 40 leti, torej v delovno najboljših letih. Toda takšno je stanje tudi na državni ravni. Ajdovska slika se od državne (in primerjave z nekaterimi drugimi regijami) razlikuje tudi po tem, da ima nižji odstotek brezposelnih med starejšimi od 55 let.

Potem ko je število brezposelnih v ajdovski občini ob začetku leta še presegala 'psihološko' mejo tisoč brezposelnih (1023), pa je sedem mesecev kasneje stanje vendarle bolj spodbudno. Iskalcev zaposlitve je kar 100 manj (924), torej za okrog deset odstotkov.