AGRA 2015 – le malo vipavskih vin na ocenjevanju

datum: 03.08.2015
kategorija: Novice

Znani so rezultati ocenjevanja vin 53. kmetijsko-živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni. Vina so ocenjevale štiri komisije priznanih slovenskih enologov z gosti iz tujine. Med ocenjevalci je bil tudi vipavski enolog Uroš Bolčina.

 

Vina je v oceno poslalo 137 pridelovalcev iz šestih držav s skupaj 418-imi vzorci vin. Komisija je podelila 9 šampionskih naslovov, 12 velikih zlatih medalj, 80 zlatih in 223 srebrnih medalj.

Iz zgornje Vipavske doline je v Radgono poslalo vzorce le pet kleti. Najmočneje je bil zastopan Agroind Vipava 1894 ki je za pikolit in cabernet sauvignon prejel zlati medalji, vknjižil pa je še 10 srebrnih (za rumeni muškat, barbero, zelen, merlot, modri pinot, chardonnay in štiri peneča vina).

Ostali štirje sodelujoči vinarji so dobili srebrne plakete: Benedikt in Simon Kobal iz Budanje za beli pinot, barbero in laški rizling, Ivan in Marko Jamšek iz Manč za pikolit in rumeni muškat, Srečko Marc s Slapa za sauvignon, Univerza v Novi Gorici pa za univerzitetni zelen in rdeče vino.

Zmagovalec Vipavske vinske ceste je postal Rdeči cuvee 2012, ki sta ga pridelal Aleksander in Damir Zgonik iz Branika.

Izjemen uspeh je sicer na sejmu doživel Boris Lisjak iz Dutovelj, saj je pobral kar tri najvišja priznanja – šampione, ob tem pa še po eno veliko zlato medaljo in zlato medaljo.