Pa smo ga dočakali

datum: 31.07.2015
kategorija: Novice

Pred objektiv so se v občinski garaži postavili: predstavnika podjetja C-Astral Andrej Bizjak in Samo Stopar, v.d. direkorja občinske uprave Janez Furlan ter koordinatorki projekta Holisitic Petra Pavšič in Ana Furlan.

Danes dopoldne smo na Občini Ajdovščina dočakali brezpilotno letalo z nadzorno opremo, nabavljeno v sklopu projekta Holistic. Smo pa še v pričakovanju terenskega vozila, ki se bo pripeljalo še pred koncem delovnega dne.

Brezpilotno letalo, julij 2015Projekt Holistic je sofinanciran s sredstvi Jadranskega čezmejnega programa IPA. Brezpilotno letalo bo služilo potrebam Civilne zaščite - zgodnjemu odkrivanju požarov v naravi, samodejnemu alarmiranju in popožarni straži. Za te namene je letalo opremljeno s termovizijsko in dnevno kamero, ki bosta povezani v enoten nadzorni sistem. Letalo je izdelalo ajdovsko podjetje C-Astral. Tudi terensko vozilo znamke Ford bo opremljeno s podobno opremo in bo služilo enakim namenom.

Investicija, vključno z najsodobnejšo informacijsko-komunikacijsko tehnologijo, je vredna okoli 150.000 evrov, večidel denarja je pridobljen iz evropskih sredstev, nekaj je primaknila Služba vlade RS za razvoj in kohezijsko politiko, Občina Ajdovščina je dodala »zgolj« 5 % vrednosti.

Fotografije v originalni velikosti

HOLISTIClogoholistic logo adriatic ipa

SVRK_slo - holisticEU zastava in pripis_slo holistic