Vipavski Križ: obnova gre h koncu

datum: 16.07.2015
kategorija: Novice

Prenova Vipavskega Križa poteka po načrtu. Navzven se že kaže ozaljšana podoba starodavne vasice, predvsem pa je za življenje ljudi pomembna prenova infrastrukture, nameščene pod lepimi tlakovci. Dela bodo zaključena v septembru.

Evropski sklad za regionalni razvoj Celovita prenova Vipavskega Križa je eden najpomembnejših in največjih aktualnih projektov v Ajdovščini, za katerega je Občini uspelo iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, preko javnega razpisa MGRT, pridobiti kar 1,2 milijona evrov nepovratnih sredstev. Celotna vrednost celovite prenove je okoli 1,8 milijona. Obnova starodavne vasice z bogatimi zgodbami je temelj za nadaljnji razvoj, predvsem v smeri turizma.

Vipavski Križ v prenoviVečina stranskih ulic je prenovljenih, trenutno potekajo dela na glavnem trgu in na osrednji ulici skozi vas. Čudovita prenovljena podoba Vipavskega Križa pod novimi tlakovci skriva v celoti prenovljena kanalizacijski in vodovodni sistem ter novo elektro in telefonsko napeljavo. Na novo bo urejena tudi javna razsvetljava, ki bo imela poseben, ambientalen učinek. Talne luči so že nameščene.

Večina krajanov znotraj Križa je že priključenih na glavni kanal kanalizacijskega voda, ki bo peljal do nove čistilne naprave. V gradnji je primarni kanal fekalne kanalizacije, ki bo tekel tudi mimo Malih Žabelj. V prihodnjem letu bodo namreč na kanalizacijo priključeni še okoliški zaselki. Gradbena dela na novi čistilni napravi pod Kozjo paro so že zaključena, v teku je vgradnja opreme, nato sledi še dokončanje zunanje ureditve objekta.

Krajani Križa že od vsega začetka podpirajo projekt. Potrpežljivo so prenašali prah, hrup in gnečo, zdaj pa že občudujejo novo podobo vasi in veselo načrtujejo praznik ob zaključku prenove.

Vipavski Križ v prenoviVipavski Križ v prenovi

Vipavski Križ v prenoviVipavski Križ v prenovi