V učnem centru Brje zadišalo po aromatičnih oljih in zeliščnih keksih

datum: 03.07.2015
kategorija: Novice

Narava nam iz zakladnice svojega bogastva ponuja med drugim tudi zdravje. Na travnikih, v gozdovih, ob vodah in na gorskih pobočjih rastejo dragocene zdravilne rastline. Sposobnost, da jih najdemo, prepoznamo, pravilno pripravimo in uporabimo, je v nas že iz pradavnine. Ali jo danes znamo obuditi in jo uporabiti vsaj toliko, da si olajšamo prehlade, kašelj, vročino, odrgnine, prebavne sitnosti? Z zelišči si lahko pomagamo tudi do lepšega videza, okrasimo in odišavimo svoja bivališča in odženemo nadležen mrčes.

Prav temu je bila namenjena četrtkova (2. julija 2015) učna delavnica o predelavi zelišč v Učnem centru Brje, kjer je okrog 30 udeležencev spoznavalo bogastvo zdravilnih rastlin. V prvem delu so bile predstavljene najpogostejše zdravilne rastline na naših tleh, drugi del pa je bil posvečen poučevanju o njihovi predelavi in uporabi. Delavnico je vodil Boris Kante iz socialnega podjetja Zavod GOST na Planoti, v okviru katerega deluje tudi Zeliščni center Grgarske Ravne. Predavatelj znanje in nasvete črpa prav iz lastnih izkušenj, saj so pred leti v Grgarskih Ravnah, na Banjščicah in Lokvah uredili nekaj njiv in vrtov, kjer vzgajajo zelišča in zdravilne rastline, jih predelujejo in ponujajo izdelke iz njih. Svoje izkušnje so izpovedali tudi udeleženci, saj prav za področje zeliščarstva še kako velja pregovor »več glav več ve«. Vonjave aromatičnih olj, izdelanih v Zeliščnem centru Grgarske Ravne, in pokušina keksov z dodatki koprive, rožmarina, mete in melise so pripomogli k dobremu in domačemu vzdušju.  

Predavatelj Kante je še posebej zaskrbljen, ker vedno več zdravilnih rastlin v naravnih okoljih in rastiščih izginja in takorekoč izumira zaradi nepremišljenega in nepravilnega nabiranja ter našega neznanja in nepoznavanja. Za lastne potrebe lahko zelišča in zdravilne rastline gojimo doma na gredicah ob hišah, v njihovih naravnih okoljih pa jih občudujemo in varujemo. Izpostavil je arniko in modri svišč, vedno manj je tudi tavžentrože.

Naučimo se sprejemati to, kar nam ponuja narava, ne da bi jo pri tem oropali njenih bogastev.

Ingrid Marc