Kruhu Marte Pipan znak za kakovost

datum: 26.05.2015
kategorija: Novice

Največji praznik slovenskega podeželja, kot oglašujejo ocenjevanje dobrot slovenskih kmetij na Ptuju, je postregel s številčno, predvsem pa kakovostno ponudbo izdelkov, kar dokazuje, da je podeželje še vedno steber slovenske kulturne in narodnostne identitete. V več kot desetih kategorijah so tako tradicionalni kot tudi inovativni kmečki izdelki prejeli kar tisoč odličij.

kruh

Med udeleženci iz ajdovske občine se je najbolje odrezala  Marta Pipan s Planine, saj je dobila najvišje priznanje, znak kakovosti, in to za bel pšenični kruh. Zraven je planinska gospodinja omaro s priznanji obogatila še z zlato medaljo za grozdni sok.

Drugi sok z zlato medaljo pa je doma tik pod Planino, na Ustjah – Ivan Stibilj jo je prejel za dokaj eksotičen sok in sicer iz muškatnih buč. Stibilj je pozlatil tudi čips iz muškatnih buč, povrh pa še marmelado iz kakija in kutine ter v zbirko medalj pospravil še dve bronasti - za marmelado iz kakija gosho in grozdni sok iz refoška.

Sirarstvo Orel iz Šmarij je v kategoriji mlečnih izdelkov osvojilo dve zlati plaketi - za ovčji sir in albuminsko skuto.

Kmetija Kobal iz Budanj se je na ocenjevanju vin odrezala s kompletom medalj - zlato sta Benedikt in Simon prejela za laški rizling, srebro za barbero in bron za rdečo zvrst Kovk.

Rose Kmetije Černigoj iz Lokavca je dobil srebrn odtenek, medtem ko si je bron prislužila njihova domača salama.