Reševalna vaja v predoru na Rebrnicah

datum: 18.05.2015
kategorija: Novice

V predoru Podnanos na hitri cesti po Rebrnicah so uprizorili vajo reševanja ob množičnem trku vozil. Seveda so hitro cesto zaprli in po dolgem času so vozniki ob vožnji po vijugasti cesti lahko obujali spomine na nekdanje zastoje.

No, v vaji je sodelovalo več kot sto udeležencev, od tega polovica gasilcev, pa seveda policisti, zdravstveno osebje, civilna zaščita, prostovoljci Rdečega križa, vsi seveda z vso razpoložljivo tehniko in opremo. Preverjali so odzivne čase reševalnih enot, predvsem pa ustreznost načrtov zaščite in reševanja pri množičnih nesrečah. Reševalci in pripadniki drugih služb so pokazali, da obvladajo svoj posel, zaškripalo pa je pri radijskih zvezah.

Miha Ergaver, direktor Gasilsko reševalnega centra iz Ajdovščine, ki je pripravil načrt vaje, je ob tem dejal: »Analizirali bomo težave in pripravili take postopke in načrte, da bodo vsi vedeli, na kakšen način v podobnih primerih komunicirati.«

Povod za vajo je bila nedavna nesreča tovornjaka v predoru, ki se je na srečo končala le z materialno škodo. Tako so zaporo ceste izkoristili tudi za dokončno popravilo poškodb v predoru.