Mednarodni festival zborovske glasbe »Pomlad v Ajdovščini«

datum: 09.05.2015
kategorija: Sporočila za javnost

Vipavska dolina je prava zakladnica zborovskega petja in kovnica odličnih pevcev, ki so izšli iz pevskih zborov. Samo v vipavski in ajdovski občini stalno deluje blizu 20 pevskih sestavov, če pri tem ne vštejemo še cerkvenih. Kljub temu (ali pa prav zato) na tem območju zadnja desetletja ni bilo večjih pevskih festivalov ali tekmovanj z mednarodno udeležbo. Marsikje po svetu znajo zelo dobro tržiti tudi tovrstni 'kulturni' turizem.

V moškem zboru Srečko Kosovel, ki se je udeležil že mnogih tekmovanj in festivalov po svetu, je vzklila zamisel, da bi pa tudi na Vipavskem vendarle poskusili z organizacijo mednarodnega festivala, čeprav se člani zbora zavedajo, da veliko težavo predstavlja že osnovna 'infrastruktura' – po eni strani ni primerne, akustične dvorane, primanjkuje pa tudi ležišč za namestitev večjega števila zborov. Kljub vsemu so se kosovelovci odločili za organizacijski poizkus in prihodnji konec tedna prirejajo prvi mednarodni festival zborovske glasbe.

Na festival so povabili ženski pevski zbor Cantica Bohemica iz Litoměřic na Češkem in žensko klapo Luka z Reke na Hrvaškem. Ajdovski pevci bodo zapeli tudi sami, na enem od dveh koncertov pa se jim bo pridružil še komorni zbor Ipavska iz Vipave.

Prvi koncert bo v petek, 15. maja, ob 20.00 v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini. Odprli ga bodo domači pevci z nekaj vedno zelenimi skladbami iz svojega železnega programa, ženska klapa Luka bo v nadaljevanju nastopila z znanimi uspešnicami hrvaških avtorjev, denimo Gibonnija, medtem ko bodo Čehinje med drugim zapele tudi dve sodobni skladbi primorskega skladatelja Ambroža Čopija. Pred koncertom bo gostje sprejel tudi župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin.

Sobotni koncert bo v božjepotni cerkvi Marije tolažnice žalostnih v Logu in seveda v celoti posvečen skladbam iz sakralne zakladnice, trem zborom pa se bo pridružila še Ipavska. V mogočnem finalu bodo vsi štirje pevski sestavi skupno zapeli še tri skladbe.

 

Kratki predstavitvi gostujočih zborov:

Ženski komorni zbor Cantica bohemica Litoměřice (Češka)

Zbor je leta 2000 ustanovil prekaljen dirigent Vladimír Frühauf, ki se od zbora kot umetniški vodja poslavlja prav letos. S svojimi nastopi in koncerti Cantica bohemica bogati kulturno življenje predvsem v svoji regiji, gostovala pa je po Nemčiji, Švici, Italiji in Sloveniji. Na mednarodnih tekmovanjih v Pragi, Olomucu in Riva del Gardi je zbor odnesel več nagrad.
Zbor je soorganizator Jesenskih zborovskih dni (Podzimní sborové dny), v domačem kraju, ki bodo že 21. leto zapored potekali v mesecu oktobru, tudi z udeležbo zbora Srečko Kosovel.

Ženska klapa Luka Reka (Hrvaška)

Deluje od leta 1985 in neguje 'a capella' dalmatinsko in primorsko-istrsko glasbeno izročilo. Svoje delovanje so pevke obogatile tudi z raznimi glasbeno-scenskimi projekti, festivali zabavne glasbe, dramskimi predstavami. Posnele so 6 nosilcev zvoka. Je prva klapa s severnega Jadrana, ki se je udeležila klapskega tekmovanja. Na festivalu v Omišu so zmagale kar pet krat. V svoji zbirki hranijo več kot 50 plaket, kar jih po pravici uvršča med najboljše hrvaške klape. Med številnimi gostovanji so obiskale tudi Kitajsko. Prepevajo pod vodstvom Svetomira Popovića.