Da bodo gozdovi še varnejši pred požari

datum: 23.04.2015
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina je v okviru projekta Holistic, ki obravnava problematiko požarne varnosti v naravnem okolju, včeraj pripravila okroglo mizo o varovanju gozdov pred požari. Dogodek je bil prvenstveno namenjen lovcem in lastnikom gozdov.

Okrogla miza holistic april 2015Uvodnemu pozdravu direktorja občinske uprave je sledila predstavitev projekta Holistic. V čezmejnem projektu sodeluje kar 20 partnerjev iz 8 držav jadranske regije – ob Sloveniji še Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna Gora, Grčija, Hrvaška, Italija in Srbija – ki si izmenjujejo izkušnje in predstavljajo dobre prakse s področja požarne varnosti. Sofinanciran je iz Jadranskega čezmejnega programa IPA.

Direktor GRC Ajdovščina Miha Ergaver je nato predstavil delovanje gasilske službe ter vlogo lovcev in lastnikov gozdov pri zagotavljanju požarne varnosti v naravi. Ergaver je poleg zakonodajnih pravil izpostavil nadaljnje možnosti sodelovanja z gasilsko službo, predvsem ob intervencijah. Ustrezna požarna varnost je bolje zagotovljena s preventivnimi aktivnostmi, predvsem pa z usklajenim sodelovanjem vseh služb na področju požarne varnosti, lovcev ter lastnikov gozdov. Lovci in lastniki gozdov namreč zelo dobro poznajo teren in so ob intervencijah gasilskim službam lahko v veliko pomoč.

Udeleženci so pozdravili predstavljene pobude in predloge. Lovci, ki veliko skrb posvečajo urejanju gozdov, so izpostavili problematiko nekaterih gozdnih poti, ki niso prevozne za gasilska vozila.  

HOLISTIClogo

 

 

 

 

EU zastava in pripis_slo holistic

 

 

holistic logo adriatic ipa

 

 

 

 

SVRK_slo - holistic