Jabolk ni več, dobila so novo podobo

datum: 21.04.2015
kategorija: Sporočila za javnost

V aprilskih dneh je obnovljena stara šola na Brjah dobila še piko na i – v predelovalnico pritličnih prostorov Učnega centra so namreč namestili novo tehnološko opremo za predelavo sadja v sok in marmelade ter sušilnico sadja. Ob poskusnem zagonu linije so jabolka dobila novo podobo v obliki osvežilnega sadnega soka. Prvo preizkusno predelavo na novi strojni opremi so pospremili predstavniki občine Ajdovščina in Krajevne skupnosti Brje ter Ivan Kodrič, specialist za sadjarstvo.

Predelovalnica je opremljena z opremo za pranje, mletje in stiskanje sadja, pasterizacijo, filtracijo in polnilnico sokov z zmogljivostjo do 500 kg sadja na uro. V njej sta dobila mesto tudi 50-litrski kotel za kuhanje marmelade in pasirka. Za sušenje sadja pa je poleg sušilnice na voljo tudi stroj za lupljenje, razkoščičevanje in rezanje na krhlje.

brjeSok1Sadjarski center je tako v sodelovanju z Evropskim kmetijskim skladom in LAS-om dokončno opremljen za izpolnjevanje svojega poslanstva: učilnica in predavalnica za izobraževanje in druženje, predelovalnica za predelavo sadnih viškov in preizkušanje novih tehnologij predelav, razstavni prostor za kulturno in dušno obogatitev ter prodajni prostor za trženje domačih zdravih izdelkov. Projekt Učni center je zaključen, objektu pa je sedaj potrebno vdahniti življenje in ga napolniti z vsebino: z delavnicami, predavanji, izobraževanji, kulturnimi in družabnimi dogodki … V dogovoru je tudi sodelovanje z Ljudsko univerzo Ajdovščina glede strokovnega usposabljanja za pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije predelovalca sadja in izvedba študijskega krožka v naslednjem šolskem letu.

brjeSok3Kot nova pridobitev za razvoj podeželja in ohranjanje kulturne dediščine so sedaj odprte tudi večje možnosti za razvoj turizma in vzporedno s tem večja razpoznavnost kraja in dejavnosti širom po Sloveniji in preko meja.

Ingrid Marc

logoti-sadjarski center brje-page-001