70. obletnica prve slovenske narodne vlade - praznovanja pričenja pogovorni večer o svobodi pred 70 leti in svodobi danes

datum: 16.04.2015
kategorija: Novice

V petek, 17. aprila 2015, ob 20. uri, bo v MC Hiša mladih potekal pogovorni večer z naslovom "70 let po osvoboditvi svoboda?". Dogodek bo uvod v praznovanje 70. obletnice ustanovitve Narodne vlade Slovenije, prve slovenske vlade po drugi svetovni vojni. Vrhunec praznovanj bo v soboto, 2. maja.

V Bratinovi dvorani v Ajdovščini je bila 5. maja 1945 ustanovljena Narodna vlada Slovenije – prva slovenska vlada po drugi vojni. Ustanovitev vlade v že osvobojeni Ajdovščini je za primorsko prebivalstvo pomenila močno simbolno priznanje pripadnosti svojemu narodu, saj je bila Primorska priključena Sloveniji šele leta 1947. To je bil izjemen dogodek, gotovo eden najpomembnejših mejnikov v novejši politični zgodovini Primorcev in Slovencev.

Občina Ajdovščina bo, v sodelovanju z veteranskimi, borčevskimi in drugimi organizacijami, okroglo obletnico pomembnega dogodka obeležila z več dogodki, ki bodo vrhunec dosegli v soboto, 2. maja, s celodnevnim osrednjim praznovanjem na Lavričevem trgu (v primeru slabega vremena se bo proslava odvila pod šotorom v grajskem obzidju).

Obeleževanje okrogle obletnice zgodovinskega dogodka pričenja pogovorni večer, ki bo potekal v petek, 17. aprila 2015, ob 20. uri, v prostorih MC Hiše mladih v Ajdovščini.

Pogovorni večer: 70 let po osvoboditvi svoboda?

Petek, 17. april 2015, ob 20.00, MC Hiša mladih

Pogovorni večer, namenjen razmisleku o razumevanju svobode po koncu druge svetovne vojne in danes, z znanimi osebnostmi iz primorske popularne kulture in zgodovinske stroke, ki bodo ob iztočnici »70 let konca druge svetovne vojne in z njo pridobljene svobode«  razmišljali o svobodi danes, ki med drugim lahko simbolizira tudi brezposelnost, izključenost in nemoč mladih. Pogovor bo vodil Andrej Stopar, novinar RTV SLO, nekdanji dopisnik iz Rusije in zgodovinar, sodelovali bodo Vanja Alič – novinar in pevec skupine Zaklonišče prepeva, Valterap –  goriški freestayler, Oto Luthar – zgodovinar in filozof, direktor Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU, Vladimir Krpan – predsednik zveze borcev Nova Gorica, Grozdan Šinigoj – nekdanji »župan« Ajdovščine in nekdanji direktor Tekstine, Ivana Slamič -  profesorica slovenščine in književnosti, nekdanja ravnateljica OŠ Danila Lokarja, Ajdovščina in mladi iz Ajdovščine.

Dogodek pripravlja Raziskovalna postaja ZRC SAZU v sodelovanju z MC Hiša mladih Ajdovščina.

Napovednik preostalih dogodkov:

23. april 2015 – znanstveni simpozij zgodovinarjev: 70 let osvoboditve : Primorska 1945

24. april 2015 – odprtje dokumentarne razstave IX. korpus in razstave fotografij, nastalih 5. maja 1945 v Ajdovščini. 

Informacije o obeleževanju 70. obletnice ustoličenja prve slovenske narodne vlade se sproti objavljajo na posebni spletni strani: http://5maj.ajdovscina.si in na fb profilu: https://www.facebook.com/5majdovscina.