Pazite pri kurjenju!

datum: 16.04.2015
kategorija: Novice

Pred nami je kresni večer, opozorila v nadaljevanju pa veljajo tudi za spomladanska čiščenja in kurjenja v naravi. Pazite pri kurjenju! Spomladansko sonce je močno osušilo naravo! Če boste o svojih namenih predhodno obvestili gasilce, vam bodo hvaležni, saj poznajo moč ognja in razumejo njegovo delovanje. Pri kurjenju se držite vseh varnostnih navodil in ne odhajajte od ognja, dokler se ne prepričate, da je zares ugasnil!

Uredba o varstvu pred požarom v naravnem okolju v 3. členu predpisuje ureditev kurišč v naravnem okolju. Ta morajo biti obdana z negorljivim materialom, oziroma vsaj meter od zunanjega roba očiščena vseh gorljivih snovi. Kurišče mora biti ves čas trajanja kurjenja nadzorovano s strani polnoletne osebe, po končanem kurjenju pa je treba ogenj popolnoma pogasiti. Ob vetru z močjo 20 km/h, oziroma sunkih z močjo 40 km/h, je treba s kurjenjem takoj prenehati.

4. člen te uredbe navaja prepovedi, med katerimi je med ostalimi dobro znanimi prepovedmi (požiganje, odmetavanje gorečih predmetov, uporabljati vnetljive, eksplozivne in oksidativne snovi), pod 2. točko navedeno tudi, da je v posebej ogroženih gozdovih prepovedano uporabljati odprt ogenj. Nikoli torej ne kurite v kraških gozdovih, prav tako ne kurite odpadkov.

Če ste si za vaše kresovanje zagotovili požarno stražo, potem se lahko prepustite magičnemu uživanju ob ognju. Vsi ostali pa pazite, da ne boste pametnejši od ognja! Preventivno pa le sporočite na GRC, kje in kdaj nameravate kuriti – nikoli ne veste, kdaj takšna informacija lahko reši večjo katastrofo. In – če menite, da je morebitna kazen največje zlo, ki vas lahko doleti, pomislite na posledice ognja, ki vse prehitro lahko uide, kar ima lahko zelo tragične posledice (kot na fotografiji iz Budanj 5. aprila letos).

Previdno torej z ognjem, da bo užitek ob kresu ali pa ob lepo očiščeni parcelici, popoln.