Učni center Brje je odprl svoja vrata znanja žejnim sadjarjem in kmetom

datum: 12.03.2015
kategorija: Sporočila za javnost

»Vse se začne z izbiro surovine: sadje mora biti ravno dovolj zrelo, ne preveč, ne premalo, brez mehanskih poškodb, brez znakov gnitja in uravnoteženo glede sladkorja, kislin in aromatičnih snovi. Od tega so odvisni okus, vonj in barva izdelkov. To je prvi pogoj, če želimo najboljše rezultate,« je na prvi učni delavnici 11. marca 2015 v Učnem centru Brje poudaril dr. Rajko Vidrih z Biotehniške fakultete v Ljubljani.

Redni profesor na Katedri za tehnologije, prehrano in vino je udeležencem predstavil osnove tehnološkega znanja za predelavo sadja, brez katerega si težko zamislimo dobre rezultate. Opise postopka proizvodnje jabolčnega soka, izdelave marmelade in sušenja sadja je obogatil s priporočili za najboljšo senzorično oceno izdelkov in z izkušnjami, ki si jih je nabiral v letih dela s študenti.

Sadjarski center, ki je s prvo učno delavnico naredil tudi prvi korak k uresničevanju svojega poslanstva, sicer še nima tehnološke opreme, a pridelovalcem sadja že nudi možnost, da si pridobijo ali nadgradijo znanje. V mesecu aprilu pa bodo teorijo lahko prenesli v prakso, saj jih čaka še drugi, praktični del, s prikazom predelave sadja na novi tehnološki opremi, ki bo montirana predvidoma v začetku meseca. Učni center Brje tako počasi odpira svoja vrata kmetom, pridelovalcem sadja in vsem, ki jih to zanima, da bodo lahko svoje pridelke predelali na ustrezen način, z njimi skupno nastopali na trgih in si pridobivali znanje in izkušnje.

Izobraževanje na temo predelave sadja bo v organizaciji občine Ajdovščina po predhodnih prijavah potekalo čez celo leto. V času sezone določene vrste sadja pa bodo v predelovalnici pod strokovnim vodstvom organizirane učne delavnice s prikazom predelave v bistre in kašaste sokove, marmelade in s prikazom sušenja.

logo brje z napisom Ingrid Marc