Slovesnost ob 70. obletnici ustanovitve prve slovenske vlade

datum: 26.02.2015
kategorija: Novice

Lavričev trg 5. maja 1945

2. maja 2015 bo v Ajdovščini velika slovesnost ob 70. obletnici ustoličenja slovenske vlade.

V Bratinovi dvorani v Ajdovščini je bila 5. maja 1945 ustanovljena Narodna vlada Slovenije. Ustanovitev vlade v že osvobojeni Ajdovščini je za primorsko prebivalstvo pomenila močno simbolno dejanje in priznanje pripadnosti svojemu narodu. To je bil izjemen dogodek, gotovo eden najpomembnejših mejnikov v novejši politični zgodovini Primorcev in Slovencev.

Občina Ajdovščina na ta dan praznuje tudi občinski praznik. Želi pa hkrati ohraniti tradicijo praznovanj okroglih obletnic, kot sta bili pred petimi in še posebej desetimi leti. Datum letošnjega praznovanja je že določen, tako kot osnovni organizacijski okviri.

V soboto, 2. maja 2015, bo Ajdovščina ponovno podoživela dan, ko je postala prestolnica. Dogajanja bodo v starem mestnem jedru Ajdovščine potekala ves dan, osrednja proslava pa bo ob 14. uri na Lavričevem trgu. Organizator dogodka bo Občina Ajdovščina, v sodelovanju z borčevsko ter veteranskima organizacijama, k sodelovanju in podpori pa bodo povabljene vse primorske občine. Scenarij pripravlja priznani domači gledališčnik Peter Avbar, sodelovanje so že potrdili Moški pevski zbor Srečko Kosovel in Orkester slovenske vojske. V nastajanju so programi dodatnih prireditev in doživetij za obiskovalce, promocijski materiali in turistični spominki.

V sklopu obeleževanja je v nastajanju tudi razstava fotografij, posnetih 5. maja 1945. Razpoloženje so tedaj lovili mnogi fotografi, zanimive trenutke različnih avtorjev bo v razstavo strnil Primož Brecelj, tudi sicer oblikovalec likovne podobe dogodka. Odprtje razstave v avli Dvorane prve slovenske vlade je predvideno za 24. aprila.

Letošnje prvomajske praznike bo torej veljalo preživeti kar doma, v praznični Ajdovščini.